Týden v ČR

Foto: autorka

Poslanci v noci na čtvrtek schválili církevní restituce. Hlasy 101 poslanců prošel ve sněmovně vládní daňový balíček.

Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Poslanci v noci na čtvrtek schválili církevní restituce. Majetkové vyrovnání s církvemi nakonec podpořilo 102 ze 103 přítomných poslanců. Přehlasovali tak veto Senátu a návrh teď míří k podpisu prezidenta. Opozice se hlasování odmítla zúčastnit, její poslanci opustili jednací sál. ČSSD vadil i způsob schválení. Proto chtěla stanovisko právníků. Podle Jeronýma Tejce, šéfa poslanců sociální demokracie, nejspíš padne ústavní stížnost.

"Jakmile ten zákon bude vyhlášen, předpokládám, že dáme stížnost Ústavnímu soudu mimo jiné na postup, který byl v této věci zvolen. Také na to, jakým způsobem nebylo umožněno právní posouzení sporného momentu, který tady v této věci padl."

Církve by měly dostat asi polovinu nemovitostí, o které přišly v komunistické éře. Za zbytek budou mít nárok na finanční náhradu. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních. Některé obce i města čekají na vyřešení situace několik let.


Foto: ČTK
Hlasy 101 poslanců prošel ve sněmovně vládní daňový balíček. Poslanci tak zároveň dali důvěru vládě Petra Nečase. Návrh mimo jiné počítá se zvýšením sazeb DPH od příštího roku na 15 a 21 procent. Tři poslanci - Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr, kteří nesouhlasí se zvýšením DPH, splnili svůj slib, který dali Nečasovi na víkendovém kongresu ODS. Vzdali se mandátů a umožnili, aby tak vládě pomohli jejich náhradníci. Balíček musí ještě schválit senát a podepsat prezident Václav Klaus. Podle premiéra Petra Nečase z ODS je pro ekonomiku nezbytný.

"Umožňuje sestavit státní rozpočet v parametrech, které jednak budou respektovat deficit veřejných financí pod 3 procenta HDP a jednak v parametrech, které v sobě mají zahrnuty jisté prorůstové impulsy, to znamená prostředky na dopravní infrastrukturu, na vědu a výzkum a také na školství."


Barack Obama,  foto: ČTK
Znovuzvolený americký prezident Barack Obama bude vystupovat jako velmi silný státník. Myslí si to český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09. Podle něho jsou vztahy se Spojenými státy a Českou republikou na velmi dobré úrovni.

"V poslední době se ty vztahy utužily na nejrůznější úrovni. Musím říci, že s tím stavem jsme velice spokojeni."

Post amerického ministra zahraničí naopak opouští Hillary Clintonová. Premiér Petr Nečas z ODS věří, že se podaří na dobré vztahy navázat i s novým šéfem diplomacie.


Zleva Jiří Dienstbier,  Miloš Zeman,  Jan Fischer a Přemysl Sobotka,  foto: ČTK
Potřebný počet podpisů ke kandidatuře na prezidenta České republiky odevzdalo jedenáct lidí. Jsou to favorité Jan Fischer a Miloš Zeman a mimo nich současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, kandidát ČSSD Jiří Dienstbier, umělec Vladimír Franz či podnikatel Tomio Okamura. Ministerstvo vnitra teď začne kontrolovat, jestli uchazeči splnili všechny náležitosti. Především budou ověřovat pravost podpisů pod jednotlivými peticemi. Do kdy kontrola potrvá, vysvětluje ředitel odboru všeobecné správy Václav Henych.

"U každého petenta budeme ověřovat, zda jsou vyplněny všechny údaje, které zákon předpokládá- to znamená jméno, příjmení, datum narození, adresa a podpis. Druhá fáze kontroly, pokud je toto splněno, bude spočívat v tom, že u vybraného vzorku 8,5 tisíce petentů budeme prověřovat, zda ta osoba skutečně existuje v základním registru obyvatel."

Poslední možnost registrovat se jako prezidentský kandidát byla v úterý.


Ilustrační foto: kubelik2 / Stock.XCHNG
Unikátní řetězovou transplantaci ledvin od živých dárců provedli lékaři z pražského IKEMu. Série operací trvala 20 hodin. Na sále bylo celkem 12 lidí. Proč byla taková hromadná transplantace nutná - vysvětluje přednosta Kliniky transplantační chirurgie Jiří Froněk.

"Řetězová transplantace znamená, že jsme shromáždili celou řadu dvojic, které nemohly darovat a podstoupit transplantaci, protože ta dvojice, například manžel s manželkou, mezi sebou neměly kompatibilitu. To znamená, že taková transplantovaná ledvina by nefungovala. Takové páry už delší dobu shromažďujeme v databázi a nyní jsme provedli historicky první velké párování."


Foto: Archiv ČRo 7 - Radia Praha
Počet týraných a sexuálně zneužívaných dětí je v Česku pořád vyšší. Trauma zažívají už předškoláci. Dětskému krizovému centru v Praze nestačila kapacita pro pomoc týraným dětem. Zástupci centra proto za pomoci Nadace Naše dítě otevřeli novou místnost pro terapii. Nárůst týraných dětí okomentovala její ředitelka Zuzana Baudyšová.

"Chci věřit tomu, že to není faktické narůstání. Spíš jde o to, že lidé jsou všímavější a že zkrátka už jsou natolik osvícení, že ví, že je třeba oznámit, pokud přijdou do kontaktu se zneužívaným a týraným dítětem."

Před deseti lety si takovou formou násilí prošlo 1200 dětí, loni už jich bylo přes šest tisíc.


Vladimír Jiránek,  foto: ČTK
Ve středu zemřel kreslíř, glosátor a tvůrce večerníčků Vladimír Jiránek. Bylo mu 74 let. Přes půl století glosoval ve svých kreslených vtipech společenské a politické dění. Jeho kresba se vyznačovala jednoduchou osobitou linkou. S jeho postřehy se setkávali čtenáři například Lidových novin, Mladé fronty Dnes a internetového deníku Neviditelný pes. Děti si oblíbily jeho večerníčky Bob a Bobek a Pat a Mat. O své práci - kreslení vtipů - v minulosti mluvil Vladimír Jiránek takto:

"Na tom vtipu nesmí být znát ani frustrace, ani třeba dočasná únava z okolního dění. Ten vtip musí v sobě mít nadhled a musí odlehčit něco, co člověka tíží a neví si s tím rady."