Zrychlí lyže a je šetrná k přírodě. Novou látku pardubických vědců testují čeští biatlonisté

Vědci z Univerzity Pardubice vyvinuli novu látku na mazání lyží, která pomáhá zrychlit jízdu. Teď ji testují s českými biatlonisty. Jde o alternativu k voskům s obsahem fluoru, od kterých se ve světě sportu postupně upouští, protože jsou neekologické a zdraví škodlivé. Novinku si možná zanedlouho budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři.

Tým vedený chemikem Davidem Veselým z chemicko-technologické fakulty pardubické univerzity vyvíjel přípravek dva roky ve spolupráci s komerčním partnerem a novou látku si už univerzita nechala patentovat.

„Naše látka je hydrofobní a snižuje povrchovou energii. To je vlastnost, která zvyšuje kluznost lyží,“ uvedl Veselý v tiskové zprávě univerzity. „Byli bychom rádi, kdyby náš objev přispěl k vítězství českým talentům v lyžařských disciplínách, na snowboardech nebo biatlonovému týmu,“ věří vědec.

Hlavním motivem pro vývoj nového přípravku na mazání lyží byl podle vědců postupný zákaz přípravků, které obsahují fluor a které se dosud využívaly jako součást vosků. V přírodě jsou totiž tyto látky nerozložitelné a škodí i lidskému zdraví.

Tým doc. Davida Veselého  | Foto:  Milan Reinberk,  Univerzita Pardubice

Vývoj nové látky musel zohlednit celou řadu nezbytných vlastností. Kromě přínosu pro jízdu a dobré aplikovatelnosti na polyethylen na skluznici musí mít i další praktické vlastnosti. Například se nesmí z lyží moc rychle stírat nebo se ušpinit.

„Vosk je relativně komplikovaná směs více složek, v níž hrají důležitou roli silikony. Naší nosnou myšlenkou ale je složka na bázi organokovové sloučeniny,“ popisuje docent Veselý. Nová patentovaná sloučenina obsahuje přírodní prvky jako křemík, kyslík, uhlík a vodík.

Objev si brzy vyzkouší i lyžaři

Objev pardubických chemiků si podle Univerzity Pardubice možná zanedlouho budou moci vyzkoušet i běžní lyžaři. Firma z České republiky, ve které figuruje absolvent pardubické vysoké školy, se chystá na výrobu lyžařského vosku., který by měl obsahovat právě látku objevenou a vyrobenou na univerzitě.

Foto: Šárka Škapiková,  Český rozhlas

„Syntéza naší aktivní složky vosku je poměrně sofistikovaná. Provádí se v několika krocích a v prostředí inertního plynu,“ popsal David Veselý z Fakulty chemicko-technologické výrobu nové sloučeniny.

Licenční smlouvu na výrobu nově vyvinuté sloučeniny už oba partneři podepsali.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Univerzita Pardubice
klíčové slovo:
spustit audio