100 let od narození grafika, ilustrátora a malíře Cyrila Boudy (1901 až 1984)

Cyril Bouda, Foto: ČTK

V kulturní rubrice vám dnes připomeneme sté výročí narození jednoho z nejvýznamnějších malířů a grafiků v české historii Cyrila Boudy a pozveme vás také na zajímavou výstavu, které při této příležitosti uspořádali na zámku v Dobříši. Rubriku připravila Eva Petržílková.

"Umělec universální, v renesančním smyslu toho slova, jeho dílo obsáhlo celou škálu výtvarných technik od barevné vitráže v katedrále sv. Víta, přes goblény, řadu olejomaleb i plakátů."

Cyril Bouda,  Foto: ČTK
Tak popsal před lety spisovatel Vladimír Neff českého malíře, grafika, ilustrátora, tvůrce poštovních známek a zaujatého exlibristu - Cyrila Boudu. V těchto dnech si připomínáme sté výročí jeho narození. Nadání zdědil Cyril Bouda po rodičích. Otec Alois byl středoškolským profesorem kreslení v Kladně a matka Anna, talentovaná malířka, pocházela ze sochařské rodiny Suchardů.

Po studiích na Umělecko-průmyslové škole u Františka Kysely pokračoval mladý Cyril Bouda na grafické speciálce Akademie Maxe Švabinského. Ve dvaadvaceti letech vystavoval v knihovně Uměleckoprůmyslového muzea v Praze soubor prvních grafických prací. Ve třicátých letech byl už renomovaným ilustrátorem knih českých i zahraničních autorů. K nim patří např. Portugalské sonety, Prosté motivy Jana Nerudy, Seifertova píseň o Viktorce, Krysař Viktora Dyka a pohádky H.C. Andersona. V pozdější době pak vytvořil obrázky i pro Nové pověsti pražské... Kromě ilustrací knih, kterých bylo na osm set, vytvořil Cyril Bouda stovky obrazů, tisíce volných grafických listů, rozměrné goblény, barevná okna katedrál a návrhy divadelních scén. Z grafické tvorby jsou to např. mědirytiny a kamenorytiny - Zátiší s humorem, Jan Kubelík a velký panoramatický pohled na Prahu - Praga.

Tolik k významnému výročí tohoto týdne, k němuž samozřejmě ještě připojím aktuální informaci: Tvorbu Cyrila Boudy přibližuje nová výstava v Galerii JCM na zámku v Dobříši na Příbramsku. O záměru uspořádat expozici právě zde, hovoří galeristka Pavla Petráková- Slancová: Část expozice na zámku v Dobříši představuje také litografie umělcova syna - sedmašedesátiletého Jiřího Boudy, který se nechává inspirovat železnicí. Je stylově doplněna železničářskými rekvizitami, mimo jiné čepicemi nebo starými kartonovými jízdenkami.

Autor: Eva Petržílková
spustit audio