1958: československý úspěch v Bruselu

EXPO 1958 v Bruselu, foto: ČTK

Data končící osmičkou jsou vzhledem k událostem českých dějin často považována za "osudová". Na osmičku končí datum bitvy na Moravském poli, založení Karlovy univerzity nebo vypuknutí stavovského povstání. Nejčastěji bývají "osudové osmičky" zmiňovány v souvislosti s dvacátým stoletím. Roky 1918, 1938, 1948 nebo 1968 byly pro náš stát přelomové. Jaké ale byly ty neosudové osmičkové roky? Co se stalo roku 1958?

EXPO 1958 v Bruselu,  foto: ČTK
Osmičkový rok padesátých let byl mimo jiné významný, jak už také jinak, výstavou. Tentokrát se ale nekonala na území našeho státu, ale v belgickém Bruselu, jejím symbolem se stalo tzv. Atomium. Velmi oblíbenou písničkou, jakousi neoficiální hymnou, byla melodie z filmu Most přes řeku Kwai, mluvilo se o ní také v rozhlasovém pořadu Ještě jednou o Bruselu, který se snažil ulovit zajímavosti "ve zdánlivě vyloveném rybníce zpráv o Expu 1958".

Československý pavilón na světové výstavě v Bruselu v roce 1958,  foto: ČTK
"Šlágr výstavy. Stalo se, co se stává. Píseň se uchytí, ani nevíš jak. A tenhle pochod z filmu o řece Kwai, který v Bruselu zrovna běží, se uchytil a dnes si ho bez ustání hvízdá na výstavě kdekdo."

Československo mělo na světové výstavě EXPO 1958 své zastoupení a slavilo velký úspěch. Československý pavilon získal nejvyšší cenu Zlatou hvězdu, objevil se také na poštovní známce. Jeho autory byli František Cubr, Josef Hrubý a Zdeněk Pokorný. Expozice sesbírala i řadu dalších ocenění a uznání.

Právem se mohlo v pořadu Ještě jednou o Bruselu o československém pavilonu mluvit jako o nejkrásnějším. Na co jste v něm mimo jiné mohli narazit?

Rok 1958 přinesl i další události.

První rok vykonával funkci prezidenta Antonín Novotný. Československo podepsalo s Polskem smlouvu o konečném vytýčení státních hranic, spory se léta vedly např. o území Kladska, které nakonec připadlo severnímu sousedovi. Konal se XI. sjezd KSČ, na němž byla deklarována orientace na dovršení socialistické výstavby. Byl vydán zákon o trvalém usazení kočovných osob. Zákon se výrazně dotkl kočujících olašských Romů. Podle románu Jana Otčenáška natočil režisér Otakar Vávra film Občan Brych. Se závodní kariérou se rozloučil Emil Zátopek, a jak jinak než vítězstvím, tentokrát ve španělském San Sebastianu. Josef Zíma nazpíval píseň Blues pro tebe. Její autor Jiří Suchý ve stejném roce založil spolu s Ivanem Vyskočilem a Vladimírem Vodičkou Divadlo Na Zábradlí.