2000 - 27. OH v Sydney

0:00
/
0:00

OH na přelomu tisíciletí byly svěřeny australskému Sydney. Byla to dobrá volba, neboť tento sportovní svátek provázela fantastická kosmopolitní atmosféra. Ze sportovního hlediska vešly do historie především nebývalým počtem rekordů, které padly ve skvěle architektonicky řešeném plaveckém bazénu.

Miláčkem domácího publika se stal teprve 17letý zázračný chlapec Ian Thorpe, kterému se okamžitě začalo přezdívat vodní torpédo. Australan zakončil svoji misi ziskem třech zlatých a dvou stříbrných medailí. V olympijském bazénu padlo patnáct světových rekordů. Hned o pět z nich se postaralo holandské duo Inge De Bruijnová a Piter van den Hoogenband. Tři zlaté medaile získala i jejich krajanka, cyklistka Leontien Zijlaardová, která trimfovala na silnici i na klopeném dráhovém oválu. Tři vítězství rovněž vybojovala i americká sprinterka Marion Jonesová. Ta se však po sedmi letech přiznala k užívání nepovolených prostředků a přísný americký soud jí dokonce poslal za mříže.

Štěpánka Hilgertová
Na atletickém nebi zak zazářila domácí Cathy Freemanová. Zlatá čtvrtkařka vzala na svá bedra i zapálení olympijského ohně a také politickou tíhu usmíření Australanů s domorodými Aboriginy, mezi kterými se narodila. Husárský kousek se podařil britskému veslaři Stevu Redgraveovi. Ten v Sydney překonal neúprosný metronom ukrajující vymezený čas jeho sportovní kariéry, když ukořistil pátou zlatou olympijskou medaili na pátých hrách. Mezi 11 tisíci sportovci ze 199 zemí se vůbec neztratila ani česká výprava, která získala 8 cenných kovů. Ty nejcennější hodnoty úspěšně obhájili kajakářka Štěpánka Hilgertová a oštěpař Jan Železný, který tak dosáhl na zlatý hattrick.