30 let McDonald’s v Česku: na prvního ‚amerického hamburgera‘ stály frontu tisíce lidí

Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí

V první pobočce ve Vodičkově ulici v Praze se v téměř nezměněném interiéru prodávají klasické burgery a smažené hranolky dodnes. V reakci na současné trendy menu obohatily vegetariánské burgery a saláty.  

Otevření západního řetězce řada lidí vnímala jako dějinný zlom, definitivní tečku za obdobím komunismu. 20. března 1992 si během jediného dne pro hamburgra přišlo 11 tisíc lidí. V blízkosti restaurace musely být umístěny dokonce železné zábrany, aby natěšení zákazníci neohrozily provoz na jedné z dopravních tepen v centru města.

Na otevření prvního McDonald's stálo frontu jedenáct tisíc lidí | Foto: McDonald's

„ Luxusní zážitek“  

Zatímco ve Spojených státech patří řetězce rychlého občerstvení do nejlevnějšího segmentu restauračního trhu, v Česku v prvních letech po otevření o lacinou záležitost rozhodně nešlo. V roce 1993 stál Big Mac 50 korun, přitom průměrný plat byl necelých 6 tisíc korun. Ani to ale zákazníky neodrazovalo. Hned v prvním roce u nás společnost otevřela tři restaurace, do nichž se přišlo najíst na 3,3 milionu lidí.  Expanze McDonald’s mezitím pokračuje. V loňském roce navštívilo tyto restaurace s rychlým občerstvením 55 a půl milionu zákazníků a hrubá tržba se vyšplhala na téměř 7 miliard korun.

První McDonald's byl otevřen ve Vodičkově ulici 20. března 1992 | Foto: McDonald's

O nebývalý rozkvět fastfoodového občerstvení se zasloužil potomek českých emigrantů Ray Kroc. S bratry McDonaldovými uzavřel v roce 1954 smlouvu, která mu dovolovala používat jejich systém prodeje a jméno firmy a o rok později otevřel v Des Plaines v Illinois svoji první restauraci McDonald´s.

klíčová slova:

Související