5 tipů, kam vyrazit v Česku k vodě

Koupaliště U Libuše, Luleč

Slunečné letní dny je nejlepší strávit u vody. Vytipovali jsme pro Vás několik výjimečných  originálních koupališť, plováren a lázní.

Divoká Šárka – koupání uprostřed divokých skal

Praha nabízí celou řadu koupališť, bazénů, vodních nádrží, aquapark,  ale pouze v Divoké Šárce se můžete slunit mezi divokými skalami v malebné přírodní rezervaci.  Koupaliště slouží veřejnosti už přes 90 let, a za tu dobu se příliš nezměnilo. Dodnes si uchovalo svou prvorepublikovou atmosféru.

Koupaliště v Divoké Šárce je proslulé svou čistou, ale poněkud studenou vodou. Bazény totiž napájí voda z okolních pramenů a i v těch největších vedrech se voda vyhřeje tak maximálně na 23 stupňů. Vedle dvou bazénů najdete v Šárce také brouzdaliště a hřiště pro děti, volejbalové a badmintonové kurty a pingpongové stoly.

Koupaliště Mšeno – návrat do doby první republiky

Městské lázně Mšeno vybudované ve stylu art deco leží v chráněné krajinné oblasti Kokořínsko. Na plovárně ve Mšeně s původními terasami, koupelnami a dokonce i cedulemi na zdech, se život zastavil v roce 1932. Návštěvníci ale samozřejmě kromě architektonického skvostu ocení osvěžující studenou vodu a dostatek místa na přilehlých trávnících.

Kamencové jezero – malé „mrtvé moře“ na severu Čech

Kamencové jezero se nachází na okraji Chomutova, vzdušnou čarou jen kousek od historického centra. Vodní plocha je vyhlášeným světovým unikátem. Voda totiž obsahuje sírany, chloridy a železo. Už v minulém století lákala pacienty se záněty horních cest dýchacích, nemocí ledvin i akné. Dnes nabízí všechny možné způsoby sportovního vyžití, Pronajímají se tu šlapadla, paddlleboardy, jsou tu kurty na beachvolleyball, basketbalové hřiště, pingpongový stůl. Není to jen koupaliště, ale i autokemp. Naturisté ocení i místní nudapláž.

U Libuše – koupaliště s unikátní kamennou skluzavkou

Přírodní bazén v malebné obci Luleč na jižní Moravě vznikl ze zatopeného lomu. Kromě čisté přírodní vody láká především deset metrů vysokou kamennou skluzavkou, která zde stojí bezmála 70 let. Je ručně vyrobená z jednoho kusu kamene. Dnes se na ní mimo jiné pořádají neoficiální závody, jejichž cílem je doklouzat po vodní hladině až na opačný břeh bazénu. A když se člověk nechce celý den jen koupat, může vyrazit na procházku nebo za houbami do přilehlého lesa.

Žluté lázně – místo, kde si  zábavu najde každý

Areál leží na pravém břehu Vltavy v pražském Podolí. Za zábavou sem míří rodiny s dětmi, sportovní fandové, pořádají se tu firemní večírky, teambuildingy, prostě zábava, na jakou si jen vzpomenete. V areálu se nachází travnatá a písečná pláž, sportcentrum, hřiště na plážový volejbal, bistro, bary, dětský koutek s brouzdalištěm a tančírna. Podle CNN patří Žluté lázně mezi 10 nejlepších městských pláží Evropy.

klíčové slovo: