Agentura: Češi zůstávají oporou pro cestovní ruch, je potřeba přilákat i cizince

Češi jsou podle státní agentury CzechTourism stále oporou cestovního ruchu. V letošním prvním kvartálu jich do ubytovacích provozů přijelo jen o tři procenta méně proti stejnému období předkrizového roku 2019. Český turismus ale nadále postrádá návštěvníky ze zahraničí. Podpořit příjezdy má nová kampaň agentury i přímé letecké spojení. ČTK to dnes řekl ředitel agentury Jan Herget.

V tuzemských hotelech, penzionech a kempech se v letošním prvním čtvrtletí podle dnes zveřejněných https://www.czso.cz/csu/czso/cri/cestovni-ruch-1-ctvrtleti-2022 dat Českého statistického úřadu ubytovalo 2,8 milionu turistů. Je to desetkrát více než ve stejném období loňského roku, který byl ale výrazně poznamenán pandemií koronaviru a souvisejícími opatřeními. Ze zahraničí dorazilo zhruba 886.000 turistů, což je šestnáctinásobný nárůst.

Herget upozornil, že na příjezdy do ČR ze zahraničí negativně dopadl válečný konflikt na Ukrajině. Z Ruska v prvních třech měsících letošního roku přicestovalo asi 8700 Rusů, proti prvnímu kvartálu roku 2020, který byl šířením koronaviru ovlivněn jen částečně, to bylo o přibližně o 111.000 méně. Českému turismu nadále scházejí podle Hergeta také hosté s Asie. Například z Číny se v hotelech ubytovalo v prvním čtvrtletí asi 3000 turistů, ve stejném období roku 2019 jich bylo zhruba 91.000.