Čeští turisté by se do Vietnamu mohli dostat bez víz

Miloš Zeman a jeho vietnamský protějšek Tran Dai Quang, foto: ČTK

Čeští turisté by se do Vietnamu mohli dostat bez krátkodobých víz. Na jejich jednostranném zrušení se domluvili český prezident Miloš Zeman a vietnamský prezident Tran Dai Quang. Pokud by se podařilo zavedení bezvízové výjimky dojednat, šlo by o jednostranný krok Vietnamu. Zrušení víz i pro Vietnamce by musela schválit Evropská unie.

Miloš Zeman a jeho vietnamský protějšek Tran Dai Quang,  foto: ČTK
Zeman také poznamenal, že se prezidenti domluvili na zavedení přímého leteckého spojení mezi Ho Či Minovým Městem a Prahou. Pokud by letecká linka byla zřízena, Česko by mohlo v Ho Či Minově Městě zřídit generální konzulát.

Vízovou vyjímku si už vyjednalo několik států - Velká Británie, Francie, Německo nebo taky Španělsko a Itálie. Loni vycestovalo do Vietnamu skoro 14 tisíc Čechů. Je to dvakrát tolik než v roce 2010. Zpáteční letenka z Prahy se dá sehnat už za 14 tisíc korun. Ve statistice jsou však také cesty příslušníků vietnamské národnostní menšiny v ČR. Těch je v Česku asi 65.000 osob.

Zájem o Vietnam ale roste celosvětově, loni počet turistů překonal poprvé překonal hranici 10 milionů. Proti roku 2015 jde o 26 procentní nárůst. "Země platí za bezpečnou destinaci s autentickou asijskou atmosférou, panenskou přírodou a pověstnou vietnamskou kuchyní," uvedla Tereza Picková, výkonná ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

Zeman podepsal smlouvy o vzájemném předávání odsouzených občanů a o policejní spolupráci

Zeman je v zemi už od úterý společně s šedesátičlennou podnikatelskou delegací. Připomněl, že v úterý bylo během česko-vietnamského obchodního semináře podepsáno sedm dohod mezi českými a vietnamskými firmami. "Je tam i významná dohoda v hodnotě 20 milionů dolarů o výstavbě hotelového komplexu na mořském pobřeží,"řekl Zeman.

Miloš Zeman ve Vietnamu,  foto: ČTK
Česká republika uzavřela ve Vietnamu smlouvy o vzájemném předávání odsouzených občanů a o policejní spolupráci. Díky takzvané readmisní dohodě si budou moci Češi, kteří budou ve Vietnamu odsouzeni, odpykat svůj trest v České republice a naopak. Podle mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Terezy Schejbalové se jedná o třetí dvoustrannou smlouvu s asijskou zemí umožňující předávání odsouzených osob. Dosud byly uzavřeny jen s Thajskem a Hongkongem. Dohodu označila za významný úspěch, kterému předcházelo více než deset let expertních jednání.

V českých věznicích je ve vazbě 146 Vietnamců, dalších 306, z toho 19 žen, jich je ve výkonu trestu. "Nejčastějším trestným činem je nedovolená výroba a jiné nakládání s psychotropními látkami a jedy," podotkla Schejbalová. Ve vietnamském vězení je podle informací českých úřadů jeden Čech. Podle českého ministerstva vnitra je důležité, že se výměna informací nebude týkat pouze policistů, ale také celníků, kteří se zabývají trestnou činností související s oběhem zboží a drogami.

Delegaci pohostila česká hospoda v Hanoji

Hanoj,  foto: Iostream01,  CC 3.0
Tradiční česká hospoda, kterou Vietnamec studující kdysi v Československu založil před dvěma desítkami let v centru Hanoje, pohostila delegaci hlavy českého státu. Na pivo plzeňského typu podle majitele Ngo Hong Chuyena každý den přichází několik stovek Vietnamců. Pozván byl i prezident Miloš Zeman, kvůli náročnému programu přislíbenou účast zrušil a zastoupil ho ministr spravedlnosti Robert Pelikán.Všechna zařízení jsme koupili z Česka, řekl majitel hospody českým novinářům. Na začátku prý i první rok platil českého sládka, který vietnamské kolegy učil vařit české pivo. V současné době má už celkem pět českých hospod.

Chuyen, který je nyní zároveň honorárním konzulem ČR v Ho Či Minově Městě, se v jihomoravských Divákách vyučil elektromontérem a dodnes mluví plynně česky. Do hanojské restaurace si naplánoval setkání s českými krajany a s Vietnamci, kteří studovali či pracovali v České republice nebo v Československu.