Akrobat Valenta v Mt. Bulleru vyhrál a vede Světový pohár

Akrobatických lyžař Aleš Valenta vyhrál ve světovém rekordu nedělní závod Světového poháru a poprvé v kariéře se dostal do čela seriálu skokanských soutěží. Valenta předvedl dvě perfektní trojná salta se čtyřmi vruty a výsledná známka 262 bodů znamenala zlepšení čtyři roky starého světového rekordu Erika Bergousta z USA skoro o dva body. "To je neuvěřitelné. Čím jsem starší, tím zraji jako víno," smál se jednatřicetiletý olympijský vítěz v rozhovoru pro ČTK.

Na první místo vystoupil Valenta ve Světovém poháru potřetí v kariéře, předtím dvakrát zvítězil v kanadském Fernie. V Bulleru prvním místem vylepšil sobotní bronz. "Mám za sebou skvělý víkend," radoval se Valenta. "Česká hymna, to je stejně nejlepší muzika. Je to bomba," uvedl Valentův trenér Pavel Landa.

Žluté číslo vedoucího muže Světového poháru Valentovi zůstane nejméně do prosince. Další závod se uskuteční až 18. prosince v italské Madonně di Campiglio. "Můžu si to pořádně užít," řekl Valenta. Loni vedl po australské části seriálu Kanaďan Steve Omischl a Světový pohár vyhrál. "Být ve žlutém až do konce sezony by bylo krásné, ale je tam hodně dobrých kluků," dodal Valenta opatrně.