Češka Nikola Sudová je vicemistryní světa v jízdě v boulích

Nikola Sudová, foto: ČTK

České lyžování slavilo o víkendu úspěchy. Tím největším bylo druhé místo akrobatky Nikoly Sudové na mistrovství světa v jízdě na boulích. Vypadá to, že z českého akrobatického lyžování už ve světě nebudou znát jenom Aleše Valentu. Podrobnosti má Lenka Jansová.

Nikola Sudová,  foto: ČTK
Česká lyžařka Nikola Sudová nestačila na šampionátu ve finské Ruce dva dny po svých třiadvacátých narozeninách jenom na Američanku Hannah Kearneyovou. Třetí Margarita Marblerová z Rakouska získala stejně bodů jako Sudová, ale ke stříbru Češku posunul rychlejší čas na trati. Mužským šampionem se stal Američan Nathan Roberts. Sudovou úspěch zaskočil:

"Nemůžu říct, že by se to dalo předpokládat, ale měla jsem na to, chtěla jsem to dokázat a naštěstí se to povedlo a jsem moc šťastná."

V kvalifikaci byla Nikola Sudová třetí a druhé místo vybojovala ve finálové jízdě. Se kterou jízdou byla česká závodnice spokojenější, to prozradila v rozhovoru s redaktorem MF Dnes Tomášem Nohejlem hned po skončení závodu:

"Nedá se to jednoznačně říct. Kdybych prokombinovala kvalifikaci a finále, tak by to mohlo být i zlato."

Závod se jel na velmi prudké trati. Závodníci na tak prudkých tratích dopadají po skoku o chvilku déle než na mírnějších kopcích. Podle Sudové byly právě skoky v hodnocení závodníků velmi důležité.

"Člověk si musí na ty skoky zvyknout. Nakonec můžu říct, že jsem si je docela oblíbila."

Sudová získala na jubilejním desátém šampionátu akrobatických lyžařů pro Českou republiku druhý cenný kov v historii. Ten první vybojoval v pátek titulem mistra světa Tomáš Kraus ve skikrosu:

"Když se mi podařilo dostat se po zdravotních problémech na tyhle závody, tak jsem se o to pokusil a vyšlo to. Pocit je to opravdu skvělý. Bylo to těžké, start rozhoduje vždycky, ale tady v Ruce bylo spousta míst pro předjíždění."


 Kateřina Neumannová  (vlevo) získala 19.3. ve švédském Falunu stříbrnou medaili ve skiatlonu,  posledním závodě sezony,  foto: ČTK
České lyžování slavilo o víkendu i další úspěchy. Běžkyně Kateřina Neumannová doběhla druhá v posledním skiatlonu sezony ve Falunu za Norkou Björgenovou a stejně skončil celý Světový pohár. Vytrvalec Řezáč vyhrál slavný Birkebeiner a tím i celou maratonskou sérii. V cíli řekl:

"Takovýhle závod jsem v životě nejel: s takhle dobrou formou a v takové pohodě. Tenhle závod je jeden z nejtěžších dálkových běhů, měří 54 kilometrů. Veze se tři a půl kila v batůžku, to je taková tradice..."

Běžkyně Kateřina Neumannová se přiznala, že se konce sezony už nemohla dočkat:

"Jsem ráda, že to skončilo. I když jsem do konce sezony závodila dobře, cítila jsem už jarní únavu."


Aleš Valenta
Nikola Sudová a Aleš Valenta. Tato dvě jména teď budou ve světě představovat české akrobatické lyžování. Aleš Valenta si minulý týden nešťastně poranil záda a nemůže nás tedy reprezentovat na světovém šampionátu ve finské Ruce. Všichni si pamatují jeho zlatou olympijskou medaili, kterou si šumperský rodák před třemi lety přivezl ze Salt Lake City. Po prvním, finálovém kole figuroval český závodník na pátém místě průběžného pořadí, s minimálním odstupem na medailové příčky. Do druhého kola nahlásil trojné salto s pěti vruty, tedy skok, který ještě nikdo před ním neskočil, a kombinaci zvládl. O několik chvil později se mohl radovat z prvenství. Český rozhlas se ho tehdy zeptal na jeho pocity:

"Jsem moc rád, ale pořád si myslím, že pocity vítězství teprve přijdou. Samozřejmě jsem si musel věřit, ale byl to skok, u kterého se nedá jít na jistotu."

O zlatě prý tenkrát nepřemýšlel, tvrdil, že je pro něj důležitější předvést kvalitní skoky než vyhrát:

"Medaile přichází s úspěchem toho skoku. Je krásné mít medaili, ale je důležité mít dobrý pocit ze skákání a to já preferuji pořád."