Olympijská kronika - akrobatické lyžování

Nikola Sudová, foto: ČTK

Z posledních ZOH v Salt Lake City přivezla ČR jedinou zlatou medaili zásluhou akrobatického skokana na lyžích Aleše Valentu. I tentokrát odjíždí tříčlenná minivýprava akrobatických lyžařů s medailovými ambicemi. Jejich nejžhavějším želízkem však už není Valenta, nýbrž Nikola Sudová.

Nikola Sudová,  foto: ČTK
Českých sourozeneckých dvojic se už na hrách představilo několik, letos však vůbec poprvé v historii budou bojovat pod vlajkou s pěti kruhy sestry. Jedná se o Šárku a Nikolu Sudovy, kterým učarovala jízda v boulích. O čtyři roky starší Nikole navíc patří v průběžném pořadí SP šestá příčka. Otec a někdejší trenér v jedné osobě Tomáš Suda potvrzuje jak velké ambice Nikoly, tak i zrádnost této disciplíny.

"Nikola by určitě chtěla přivézt medaili, ale co z toho vyleze, to se nedá předpovídat. Technicky má na to, aby i vyhrála. Je tam šest ženských, které mohou vyhrát, jsou na tom zhruba stejně i co se týče obtížnosti skoků. Protože budou všechny ve finále riskovat a pojedou hop nebo trop, může nakonec vyhrát i nějaký úplný outsider. Takže můj tip je, že se Nikola buď umístí hodně vysoko nebo nedojede. Šárka se dostala mezi třicítku, které budou na startu, což je pro ni velký úspěch. Kdyby se dostala do dvacetičlenného finále, bylo by to skvělé, víc od ní očekávat nemůžu."

Valentovi letošní sezóna zatím nevychází, ale díky zkušenostem se umí na vrcholný závod vybičovat. V Turíně by měl být černým koněm soutěže.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio