Aleš Valenta: Ve Špindlerově Mlýně budu chtít vyhrát

Aleš Valenta, foto: ČTK

Špindlerův Mlýn v Krkonoších hostí o víkendu Světový pohár v akrobatickém lyžování. Do české lyžařské metropole se sjede špička skokanů-akrobatů i jezdců na boulích. A chybět nebudou ani domácí želízka v ohni: olympijský vítěz Aleš Valenta a Nikola Sudová. Do zákulisí závodu vás teď v rámci sportovní rubriky zve Herbert Brynda.

Jednotlivých závodů Světového poháru v akrobatickém lyžování se často z různých důvodů nezúčastní kompletní světová špička, podle předsedy organizačního výboru závodu Marka Rejmana se ale tentokrát žádný z favoritů neomluvil a diváci se mohou těšit na kvalitní podívanou a především na domácí závodníky:

"Hlavně se mohou těšit na Aleše Valentu a Nikolu Sudovou, to je pro nás asi to nejdůležitější a doufáme, že oba dva udělají dobrý výsledek. A jinak z té světové špičky v podstatě přijedou všichni závodníci, protože to je předposlední závod série Světového poháru a pokud vynecháte, tak se vám může stát, že ztratíte naděje na celkové umístění, protože se každý závod počítá do celkového hodnocení, ne jako loni, kdy se závody škrtaly."

Co je pro vás jako pro organizátory nejtvrdší oříšek?

"Počet lidí, protože závodníků a lidí okolo je stršně mnoho a navíc na vrcholu sezony. Pro nás je velký problém všechny závodníky v této době ubytovat, ale jinak doufáme a věříme, že všechno proběhne bez problémů. Jak trať na boule, tak můstky pro skoky jsou připraveny dobře. Dělali na tom kvalitní lidé, takže si myslíme, že bude všechno v pořádku."

O kolik se bude závodit? Jaké jsou prize-money?

"Prize-money jsou 10,000 eur na kategorii a závod, to znamená, že se celkem rozdělí 40,000 eur."

Ještě jsem se chtěl zeptat na problematické Číňany, o nichž jste před chvílí hovořil na tiskové konferenci a také na historku z loňských závodů...

"S Číňany je velká legrace, protože příliš nekomunikují a všechno řeší na poslední chvíli. Teď například řešili vízum, které v podstatě dostali asi hodinu před tím, než si zablokovali letenky. A to jen proto, že včas nepodali žádost o přidělení víza. Takže jsem měl hodinové telefonáty, vždy brzo ráno. Nakonec všechno dopadlo dobře a oni dnes večer přiletí. Takže věříme, že čínský tým, který je speciálně v akrobatických skocích velmi silný, bude ozdobou závodů. Vloni se jinak stala taková dost tragická historka právě Jeffu Beanovi, který doskočil na záda čínské trenérky, kterou málem zabil a která pak tady byla tři týdny hospitalizována. A vzhledem k tomu, že to opravdu nebyla legrace, tak věřím, že se už nic podobného nestane," říká Marek Rejman, předseda organizačního výboru závodů ve Špindlerově mlýně. A s Číňany - či lépe řečeno s s čínskými rozhodčími - udělal nedávno při závodech Světového poháru v Charbinu špatnou zkušenost český olympijský vítěz Aleš Valenta. A ani po více než týdnu jeho rozhořčení neustoupilo:

Aleš Valenta,  foto: ČTK
"Budu na ně asi naštvaný až do konce života, na to se nedá jen tak zapomenout. A poškodili mě hlavně ve stylu - to znamená provedení ve vzduchu -, kde mi dali o dost méně než jsem si zasloužil."

Poškodili i ostatní závodníky nebo si na vás zasedli?

"Neřekl bych, že si na mě zasedli, ale přeci jenom se na mě dívali jinak než na ostatní závodníky. Je pravda, že jsem neměl šanci se podívat na skoky jiných závodníků, takže nemohu hodnotit, jestli poškodili i je."

Jaké máte obecně dojmy z lidové Číny?

"Ty dojmy jsou dost silné. Počínaje cestováním z letiště do střediska, ubytování, jak tam lidé žijí, jak funguje město Charbin a tak dále. To člověk musí zažít, aby to pochopil."

Jak zatím hodnotíte sezonu? Vyhrál jste v kanadském Fernie, v Deer Valley jste skončil sedmnáctý, takže docela výkyvy. V současné době jste na čtvrtém místě průběžného pořadí Světového poháru...

"V našem sportu jsou tyto výkyvy naprosto normální. Například vedoucí závodník Světového poháru Steve Omischl byl v Číně šestadvacátý a druhý den vyhrál. Ta špička je opravdu velice úzká a vyrovnaná. A dostat se na sedmnácté nebo jedenácté místo je hrozně jednoduché, stačí malá chyba. Podle mě skáču docela dobře. Mluví pro to i průběžné výsledky, v nichž jsem čtvrtý s minimálním odstupem na třetí místo."

O víkendu budete startovat před domácím publikem ve Špindlerově Mlýně, jak se na tento závod připravujete a na jaké umístění si věříte?

"Nepřipravuji se nijak speciálně. Takže úplně stejně jako jinde. A co se týče umístění, tak to jsou takové plány, které nedokážu odhadnout, já se vždy snažím skákat co nejlépe, a tím pádem se dotat na nejvyšší pozice, ale to doopravdy uvidíme až v sobotu."

Ale atmosféra bude určitě bouřlivá...?

"Ano, v to doufám,"

říká pro Radio Praha Aleš Valenta. Dodejme jen, že Nikola Sudová se bude v neděli v jízdě v boulích pokoušet zlepšit své dosavadní sedmnácté místo v průběžném hodnocení Světového poháru.