Boulařka Nikola Sudová hodnotí

0:00
/
0:00

Vysoké letní teploty posledních dnů nenechávají nikoho na pochybách, že sezóna zimních lyžařských sportů definitivně skončila. Nastal čas bilancování a hodnocení, co všechno se povedlo, kterých chyb je třeba se pro příště vyvarovat. Za svými zimními výkony se ohlédla i nejlepší česká akrobatická lyžařka posledních let Nikola Sudová.

Nikola Sudová,  foto: ČRo
Letos třicetiletá rodačka z Jablonce nad Nisou Nikola Sudová je boulařka, tedy jezdí v boulích. Na svém kontě má stříbro (2005) a bronz (2009) z mistrovství světa, vítězství ve dvou závodech Světového poháru a na Zimních olympijských hrách 2006 v Turíně skončila šestá. Vrcholem její dosavadní kariéry měl být olympijský závod ve Vancouveru 2010, kde chtěla zaútočit na medaili. Ovšem měsíc před olympiádou si při tréninku na závod Světového poháru v americkém Deer Valley přetrhla zkřížený vaz v koleni. Přesto nakonec ve Vancouveru startovala s ortézou vyrobenou na míru a jako jediná z trojice českých reprezentantek postoupila do finále, kde obsadila 16. místo.

K jízdě v boulích se Nikola Sudová dostala z pragmatických důvodů:

"Já jsem začínala s akrobatických lyžováním, ale začínala jsem s baletem na lyžích, což byla disciplína, která nebyla uznaná jako olympijská disciplína. A pak jsem tak nějak samovolně přešla do boulí, což byla další disciplína, která se u nás jezdila. Vždy jsem říkala, že je to sport, který nemá masové zastoupení, nejsou to prostě běžky, nejsou to alpské lyže, v nichž jde hodně o sport, lidé se mezi sebou osobně neznají. U nás je to prostě taková velká světová rodina, všichni se známe osobně. Je dobré to, že jezdíme holky, kluci dohromady, takže i po hotelích je sranda, vídáme se všichni. Je to prostě i trošku takový životní styl. Baví mě pocit toho zázemí tam a všechno."

Radek Herot,  foto: Freestyle Ski Moguls
Trenérem Nikoly Sudové je bývalý reprezentant v lyžování Radek Herot, který na tiskové konferenci v Praze, hodnotící uplynulou sezónu, hovořil o své svěřenkyni pochvalně, byť trošku ironicky. Zmínil se také o přípravě na olympiádu v Soči a případných změnách systému finále a superfinále v jízdě na boulích.

"Nikola už má svůj věk, a když se jely dva závody po sobě a zase to superfinále, vstávala v šest, končilo se v šest večer, a další den se zase mělo vstávat v šest, tak čas na regeneraci je už pro ní krátký, aby tělo zregenerovala a dala ho dohromady. U těch mladších holek tělo regeneruje rychleji, pro ně bylo jednodušší druhý den znovu vstát a závodit. I když Nikola to zvládala, zvládla to i ve Švédsku, kde byla jeden den čtvrtá a druhý den v duálech druhá. Ale během celé sezóny toho bylo opravdu moc. A co se týká Soči, jsem téhož názoru, co Nikola, že pokud se to rozdělí do dvou dnů, bude kvalifikace rozdělení a pojede nejen ta top čtyřka, protože to je málo, tak to bude dobré. První dvě holky po finálové jízdě čekají, co předvedou ta třetí a čtvrtá. Ta čtvrtá musí jet na krev, zariskovat, a z toho plynou chyby. Kdežto ty první dvě už jen čekají a mohou to sled v klidu, bez problémů, a mají jistotu, že získají nějakou 'placku'. Proto je dobré to rozdělit do dvou dnů, a aby to finále jelo alespoň šest závodnic. To pak musí všechny riskovat a jet. Je tam větší pravděpodobnost, že se to ještě může změnit," soudí Radek Herot.

"A úplně nejlepší by bylo ještě tu šestku znovu nalosovat jako v kvalifikaci," doplnila Nikola Sudová.

Nikola Sudová,  foto: ČT24
"Ono se v jednom závodě zkoušelo, že se jelo od první po čtvrtou, ne opačně, ale to stejně nemělo žádný význam, zase ta první musela riskovat," konstatoval Radek Herot.

Nikola Sudová hodnotí uplynulou sezónu kladně - ve Světovém poháru obsadila mezi boulařkami třetí místo. Na stupních vítězů v celkovém hodnocení Světového poháru stanula podruhé v kariéře a navázala na čtyři roky starý úspěch, kdy skončila dokonce druhá. Závodnici Dukly Liberec patří i primát nejlepší Evropanky.

"Já ji hodnotím každopádně kladně, ačkoliv to byly nervy do poslední chvíle, ale nakonec to vyšlo a já jsem hrozně ráda, protože třetí místo v celkovém pořadí Světového poháru je můj druhý nejlepší výsledek. A já doufám, že to je taková předzvěst toho, že se blýská na lepší časy, že to vydrží až do Soči a že tam uděláme jeden z nejlepších výsledků. Kdyby nenásledovala série devátých míst, tak by to ke konci bylo daleko jednodušší, ale proč to dělat jednoduše, když to jde složitě! Trošku jsem si to zavařila sama a na konci jsem musela víc zabojovat. Dalo se víc zabrat v Americe, v Číně, zase ale vyšly výborně závody ve Švédsku, v Aare, kde byly dva starty, každý ten závod měl něco jiného. Ono vracet se po zranění je jedna věc, druhá věc je, že si čím dál častěji uvědomuji, že jsem v závodě nejstarší z žen. Zatím se ale necítí tak, že bych patřila do starého železa a doufám, že tam ještě minimálně do Soči aspoň patřit nebudu."

Nikolu Sudovou těší i to, že už vůbec necítila následky předloňského zranění kolena, které jí zkomplikovalo přípravu a vystoupení na olympijských hrách ve Vancouveru. Tvrdí, že je už naprosto fit a také díky tomu mezi boulemi mohla podávat ustálené výkony.

Nikola Sudová,  foto: Freestyle Ski Moguls
"Zranění už necítím, což je dobře, a doufám, že už žádné následovat nebude. Jsem dva roky po operaci a v tuto chvíli nemám nejmenší problémy. Koleno trochu cítí pouze když je nějaká rapidní změna počasí, jinak o něm nevím. Ortéza není omezující, ale je to nepříjemné. Je to něco, na co si člověk musí zvyknout. Musím říct, že jsem, si na ní za ty dva roky jakž, takž zvykla, ale stejně ji před závodem musím instinktivně třeba vytáhnout, abych měla pocit, že je všechno tam, kde má být. Stejně tak, jako že se podívá, zda má zapnuté lyžáky. Holt musí myslet i na tu ortézu. Doufám, že mi povolí ji už sundat. Párkrát jsme se o tom bavili. Loni v Austrálii na rovině a na měkké trati jsem v tréninku zkoušela jezdit bez ortézy, a šlo to. Letos jsem všechny závody jela s ortézou, ale chtěla bych to bez ní stále víc a víc zkoušet. Pokud to půjde, tak není myslím důvod to nezkusit bez ní. Doufám, že pan doktor Hospodár to koleno zoperoval výborně a že vydrží hodně. Spíše se trošku bojím o to druhé, protože mnoho let jezdí v boulích a je zatěžované. Já ale doufám, že snad vydrží."

Olympiádě na ruské půdě v Soči v roce 2014, kde chce usilovat o životní úspěch, podřídí Nikola Sudová i přípravu na další sezonu, byť ta bude mít vrchol v podobě mistrovství světa.

"Vrchol sezóny je určitě mistrovství světa, ale pořád naše příprava nejvíce směřuje k Soči 2014. Ačkoliv příští rok budeme tvrdit, že vrcholem sezóny je mistrovství světa v Norsku, ve Vossu, tak pořád to bereme jako přípravu před Soči 2014. Trénujeme na to v podstatě celé čtyři roky, celý čtyřletý cyklus je specificky připravovaný na výkon v olympijském roce. Ostrá sezóna by měla přijít už příští rok, aby bylo všechno tak, jak potom v olympijské sezóně, aby se už nic neměnilo, aby se vědělo, že je to vyzkoušené a funguje to. Olympijskou trať neznám, nebyla jsem na ní. Byl tam letos Evropský pohár, kterého jsme se nezúčastnili, protože nám to kolidovalo s jedním závodem Světového poháru ve Švédsku. Mám ale fotky, má zprávy o tom, jak to tam vypadá. Vím, že to je relativně jednoduchý kopec, takže uvidíme."

Nikola Sudová znovu plánuje, že v létě bude spolupracovat s atletickou trenérkou Martinou Blažkovou, která vede úspěšné běžkyně Denisu Rosolovou a Zuzanu Hejnovou. Ta loňská spolupráce s trenérkou Blažkovou jí prý výrazně pomohla. "Ta příprava má velkou zásluhu na tom, kam jsem se letos dostala. Moje dřívější příprava už začínala být fádní, dostala jsem se mezi nové lidi a potřebovali jsme udělat pořádný trénink. Povedlo se, letos to bude v podobné linii,"řekla Nikola Sudová. S tréninkem chce začít ve druhé polovině května.

klíčové slovo:
spustit audio