Český olympijský lazaret jde do boje

Nikola Sudová, foto: ČTK

Česká olympijská výprava má mezi svými členy také vyhlášené kaskadéry. Těmi nejsledovanějšími budou ve Vancouveru boulařka Nikola Sudová a snowboardkrosař Michal Novotný. Oba se těsně před hrami zranili, ale přes přetrvávající bolest jsou odhodlání prát se o medaile.

Slečna helikoptéra, jak se Nikole Sudové přezdívá, si sotva šest týdnů před zahájením olympiády přetrhla křížový vaz v koleni. Vypadalo to, že je vše ztraceno a medailové ambice naší současné nejlepší akrobatická lyžařky jednoduše vyhasly. Ale Nikola je bojovník a tak se před pár dny postavila na svah se speciální ortézou a její tréninková jízda dopadla kupodivu dobře.

Nikola Sudová,  foto: ČTK
"Tréninková jízda byla první věcí, která mě mohla zastavit. Mohlo se stát, že nejen koleno, ale i okolní svaly by to nezvládly. Je to věc, která se nedá v hlavě ovlivnit, což by pro mě znamenalo, že se ten závod odjet nedá."

Start Nikoly Sudové pod pěti kruhy je z lékařského hlediska pochopitelně velkým rizikem, což si uvědomuje i předseda ČOV a ortoped v jedné osobě Milan Jirásek. Nikola potvrzuje, že jejímu startu v Cypřišových horách nedaleko Vancouveru nejprve nakloněn příliš nebyl, ale po osobním pohovoru jí v nominaci nakonec přece jen dal zelenou.

"Věří mi jako sportovci, ale je to lékař. Ačkoliv moji nohu neviděl, tak postup rekonvalescence je u mě rychlejší než u normálních lidí, takže pan Jirásek nemohl říct nic jiného, než že jsem blázen."

Česká reprezentantka pochopitelně nastoupí pod utišujícími léky, ovšem na členitém svahu i skocích je připravena přestat vnímat bolest a jít do maximálního rizika.

"Bylo důležité vědět, že mě ortéza podrží. Pokud mi lékaři řeknou, že se nemůže nic horšího stát, tak jsem ochotná to koleno přestat vnímat a jet tak, jak jsem naučená. Vím, že se dokážu vyhecovat a mohu do toho dát opravdu všechno."

Jedině jízda na hranici sebeobětování jí může přinést vysněnou medaili. Zdravotní patálie sice šesté ženě z poslední olympiády v Turíně znemožní předvést nejobtížnější triky, ale na druhé straně jí zase posílily psychicky.

Michal Novotný,  foto: ČTK
"Je to trochu jiný typ tréninku. Během 14 dnů těsně po zranění jsem zvládla dost dobrý psychický trénink a to mi může pomoci. Člověk musí jít za svým cílem, i kdyby byla jen malá naděje. Vždycky to není úplně ztracené."

Dalším smolařem české výpravy je snowboardista Michal Novotný, který si na přelomu roku vymknul při tréninku oba kotníky. Vazy naštěstí poškozené nemá, nicméně lékaři ho upozornili na to, že při olympijském závodu musí chtě nechtě počítat s bolestí.

"Kotníčky jsou furt bolavé. Doktor mi říkal, že jsou zdravé, ale ještě tři týdny to bude bolet. Vazy by to měly udržet, takže akorát budu muset vydržet tu bolest."

Novotný si uvědomuje, že každý snowboardkrosový závod je pořádnou loterií.

"Naše disciplína je na jednu stranu hloupá, na druhou stranu krásná v tom, že se fakt může stát cokoliv. Loni jsem se stejnými lidmi jednou vyhrál a pak byl až 28. a to se klidně může stát i ve Vancouveru. Celý závod je úplně otevřený."

Zda podstoupili Sudová s Novotným zbytečné riziko nebo se jim budou naopak na krku houpat vydřené medaile ukáží nejbližší olympijské dny.

Autor: Jan Hloch
klíčové slovo:
spustit audio