Analytikové vidí problém v každoročním narůstání schodku

Jiří Rusnok, Foto: ČTK

Podle předběžných údajů skončil v loňském roce státní rozpočet České republiky se schodkem 67,7 miliardy korun. Takové je suché číslo, které ve čtvrtek zveřejnil ministr financí Jiří Rusnok. Co se za ním skrývá, zjišťoval Vilém Faltýnek.

V roce 2000 vykázal rozpočet schodek 46 miliard Kč. Rozpočet na loňský rok byl původně schválen s deficitem 49 miliard korun a kvůli dodatečně přijatým dluhopisovým zákonům poté ministerstvo financí schodek odhadovalo na 95 miliard. Současný reálný schodek téměř 68 mld korun tedy znamená, že se oproti předpokladu za loňský rok schodek o zhruba 18 mld zvýšil. Analytika společnosti Wood and Company Jana Slabého jsem se zeptal, jestli v takto vysokém schodku vidí reálný problém.

Jiří Rusnok,  Foto: ČTK
"Já tolik nevidím problém v samotné té výši, i když i ta je celkem vysoká. Problém je v tom, že schodky státního rozpočtu rok od roku narůstají a že zatím není viditelný nějaký zlom v tomto trendu."

Na pováženou je rostoucí schodek podle Slabého zvlášť proto, že česká ekonomika vykazuje v současnosti velmi dobrá tempa růstu.

"V momentě kdy ekonomika roste, by naopak měly státní rozpočty dosahovat spíše přebytků, a tak buď vytvářet rezervy na případné schodky v budoucnu, nebo by právě měly hradit schodky z minulých rozpočtů."

Podle analytika společnosti BBG Finance Alexandra Tótha je ovšem už samotná výše schodku problematická.

"Stát pomalu nebude mít, co by prodal. Po privatizaci energetiky, která zbývá v několika příštích dnech, tak pak se může lehce stát, že stát po vyčerpání těch privatizačních příjmů nebude schopen hradit své velké výdaje. Je otázka, jestlin příjmy ze zahraničí vydrží v neztenčené míře i v příštím roce, snad tomu tak bude, ale v každém případě příští vláda bude muset se státním, popřípadě veřejným dluhem něco udělat."

Na letošní rok sněmovna schválila rozpočet se schodkem 46,2 miliardy Kč. Vládní návrh zákona o vydání státních dluhopisů za 44 miliard Kč na úhradu schodku státního rozpočtu v letošním roce obdržela včera k projednání Poslanecká sněmovna. Souhrn rozpočtových deficitů z uplynulých let má významný podíl na celkové výši státního dluhu. Ten se podle čtvrtečních údajů zvýšil za loňský rok o téměř 56 miliard Kč a jeho celková výše tedy nyní dosahuje 345 miliard korun českých.