Andrej Babiš byl jmenován novým českým premiérem

Andrej Babiš, foto: ČTK

Ve středu odpoledne jmenoval prezident Miloš Zeman novým premiérem šéfa hnutí ANO Andreje Babiše. Stalo se tak pouhý den poté, co přijal demisi vlády Bohuslava Sobotky z ČSSD. Babišovu menšinovou vládu chce hlava státu jmenovat 13. prosince, není však jasné, zda tento kabinet získá důvěru Sněmovny. Většina parlamentních stran ho odmítá podpořit.

Andrej Babiš,  foto: ČTK
Jmenování vítěze říjnových voleb do Poslanecké sněmovny Andreje Babiše předcházela úterní demise dosavadní vlády, kterou po čtyři roky vedl Bohuslav Sobotka. Ten nepřinesl demisi na Hrad osobně, ale odeslal ji dopisem. V reakci na to prezident připomněl události z letošního května, kdy k němu premiér přišel na konzultaci.

"Očekával jsem, že mi tu demisi přinese. Pokud ji nepřinesl, konstatuji, že jsem mu již tehdy poděkoval za vykonanou práci. A nevidím důvod, proč tento rituál opakovat znovu." Mezi Sobotkou a Zemanem jsou dlouhodobě napjaté vztahy. Podle komentátora Českého rozhlasu Petra Hartmana vzájemné spory sahají do roku 2003, kdy Zeman kandidoval na prezidenta.

Andrej Babiš a Miloš Zeman,  foto: ČTK
"Nakonec tu volbu prohrál a přispěly k tomu hlasy některých představitelů sociální demokracie. Byť hlasování bylo tajné, bylo zřejmé, že ho někteří z nich nepodpořili. A Miloš Zeman mezi ty takzvané zrádce zařadil také Bohuslava Sobotku."

Naopak Andrej Babiš má podporu hlavy státu dlouhodobě. Zeman dokonce uvedl, že ho pověří sestavením nové vlády znovu, i kdyby jeho první pokus ve Sněmovně nevyšel. Babišova menšinová vláda je složená z dosavadních ministrů hnutí ANO a odborníků. Bude mít čtrnáct členů, z toho čtyři ženy. Skončí tak ministr pro lidská práva a legislativu a vicepremiér pro vědu a výzkum. Nová vláda chce být podle Babiše aktivnější v evropské politice:

"Já si myslím, že pokud mluvíme o reformě Evropské unie, tak musíme hlavně mluvit o reformě imigrační politiky. A myslím si, že v tomto směru musíme být aktivní a musíme přijít s návrhy na řešení ilegální migrace mimo teritorium Evropy."

Andrej Babiš se členy své vlády neformálně sešel už v pondělí, v sídle hnutí ANO na pražském Chodově. Probíral s nimi rozpočet na příští rok a čerpání evropských dotací:

Jaroslav Faltýnek,  foto: Khalil Baalbaki
"My určitě chceme fungovat velice racionálně. To znamená, že rozpory mezi resorty chceme řešit mimo vládu. Takové materiály na vládu nepůjdou. Chceme zavést jiný mechanismus projednávání, aby vláda řešila věci efektivně." Babiš chce jednat o podpoře svého menšinového kabinetu s ostatními parlamentními stranami těsně před Vánoci, v týdnu od 18. prosince. Jejich hlasy ve Sněmovně však zřejmě nezíská. Toleranci zatím připustili jen komunisté. Strany sdružené v Demokratickém bloku, Piráti i ČSSD prohlašují, že premiérem nemůže být trestně stíhaný člověk. Policie Andreje Babiše a místopředsedu hnutí ANO Jaroslava Faltýnka podezřívá z dotačního podvodu v kauze Čapí hnízdo. Sněmovna v minulém funkčním období vydala oba poslance k trestnímu stíhání, nyní však musí o žádosti policie rozhodnout znovu, protože oba politici získali novou poslaneckou imunitu.