Anketa: Jaký by měl být nový český prezident?

MUDr. Martin Jan Stránský

Český rozhlas 7 - Radio Praha vyzývá zahraniční Čechy, aby přispěli do naší ankety. Zeptali jsme se, jaký by měl být nový český prezident, kterého si zvolíme v historicky prvních přímých volbách hlavy státu v Česku. A jaký by měl být jeho vztah k Čechům žijícím v zahraničí?

Dnes odpovídá MUDr. Martin Jan Stránský, předseda Konzultativní rady Stále komise Senátu pro krajany žijící v zahraničí:

Přál bych si, aby nám náš příští prezident nedělal ostudu v cizině, nedával plošné amnestie, nekradl nejen propisky, ale hlavně naději národa. Potřebujeme prezidenta, který bude Čechy spojovat, nikoliv nálepkovat a rozdělovat. Neměl by to být prezident, který bude spojen s politickou dobou opoziční smlouvy, která zradila demokratický proces v Čechách. Bezesporu by měl mít mezinárodní zkušenost, kterou by spojil s citlivým vnímáním jeho nové role první osoby v našich dějinách zvolenou celým národem. Právě proto by měl upřednostnit styl vedení prostřednictvím nastolení jasné vize kolektivního spoluobčanství a spoluodpovědnosti.