Anonymní nahlížení do katastru bude dál možné, spekulace má omezit test

Anonymní nahlížení do katastru nemovitostí přes internet bude zachováno, i když od června měli mít přístup například ke jménu vlastníka nemovitosti či účastníka řízení jen přihlášení uživatelé. Proti softwarovým robotům, které využívají spekulanti s pozemky a nemovitostmi, pomůže test, oznámil dnes ČTK mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) původní rozhodnutí omezit přístup do katastru zdůvodňoval extrémním nárůstem počtu přístupů, který byl z velké části tvořen nezákonným vytěžováním databáze. Zároveň chtěl tímto způsobem zvýšit ochranu soukromí a osobních údajů vedených v katastru. Mnozí jednotlivci, spolky či firmy ale takové opatření kritizovali jako nezákonné a žádali, aby katastr zůstal přístupný i bez složité registrace.

Zachování možnosti anonymně nahlížet do soupisu nemovitostí uvítala občanská iniciativa Otevřený katastr, k níž se připojilo na 15.000 občanů, 240 společenství vlastníků jednotek (SVJ) a bytových družstev a 230 firem i profesionálů.