Arbitráž: Slovensko má zaplatit ČSOB 19,5 mld.Kč, platit bude i ČR

Slovenská republika má podle washingtonského arbitrážního soudu zaplatit Československé obchodní bance (ČSOB) 24,7 slovenských korun (19,5 miliardy Kč) za nesplacenou půjčku, kterou banka před jedenácti lety poskytla státní firmě Slovenská inkasní. ČSOB v arbitráži požadovala vyšší částku; téměř pět miliard tak bude muset bance doplatit zřejmě i český stát, který nad pohledávkou převzal garance. Peníze by mělo Slovensko podle středečního výroku arbitrů zaplatit do 28. ledna, poté se začnou přičítat úroky. Pro Slovensko i Česko jsou to přitom nečekané výdaje.

Rozhodnutí arbitráže přirovnal slovenský ministr financí Ivan Mikloš "k výbuchu časované miny, kterou tu zanechaly předchozí Mečiarovy vlády". Nevěnovaly se prý restrukturalizaci ČSOB a přijaly horší podmínky proti Česku. Česká inkasní podle ministra převzala kvalitnější pohledávky než slovenská společnost a mohla je snadněji splatit, tvrdí Mikloš. Pokud by se Slovensko rozhodlo uvedenou sumu zaplatit, podle Mikloše by to znamenalo zvýšení letošního schodku veřejných financí o 1,9 procenta hrubého domácího produktu. Nárůst by byl jednorázový a neohrozí plnění rozpočtových kritérií pro přijetí eura v roce 2009, uvedl ministr.

Případ vznikl v roce 1993, kdy ČSOB poskytla slovenské státní firmě Slovenská inkasní úvěr na odkup špatných úvěrů z let socialismu. Slovenská inkasní splatila 1,5 miliardy korun a roku 1996 splácet přestala. Následující rok banka Slovensko vyzvala, aby rychle splatilo celou dlužnou sumu 13,7 miliardy Sk. ČSOB se poté obrátila na arbitráž. Požadovala 32,4 miliardy slovenských korun, arbitři ji přisoudili 24,7 miliardy Sk.

Snahy Slovenska o mimosoudní dohodu s Českem zkomplikovala státní záruka české vlády vůči ČSOB. Český stát totiž v roce 1998 bance slíbil, že jí v případě prohraného sporu zaplatí zhruba 30 miliard korun. Pokud se Slovensko neodvolá, bude muset Česká republika ČSOB příští rok zaplatit 4,8 miliardy korun. Rozpočet na příští rok s tímto výdajem nepočítá, řekl první náměstek ministra financí Eduard Janota. Česká vláda proto bude muset rozhodnout, kde potřebné miliardy korun vezme. Část peněz může získat z rozpočtové rezervy, další prostředky bude muset pravděpodobně získat škrty ve výdajích.