Archeologové našli na Šumpersku sošku starou 6000 let

Asi 6000 let starou sošku z mladší doby kamenné objevili šumperští archeologové u Postřelmova na Šumpersku. Na unikátní nález narazili při průzkumu, který předchází stavbě silničního obchvatu. Soška zobrazuje lidskou hlavu a zřejmě sloužila ke kultovním účelům, uvedl v pátek vedoucí archeologického týmu Vladimír Goš. Archeolog předpokládá, že soška byla součástí nádoby, která sloužila ke kultovním praktikám. Patřila zřejmě šamanovi osady.

Vedle sošky archeologové objevili také keramiku, kamenné a pazourkové nástroje a části pecí. "Lidé si nálezy budou moci prohlédnout zhruba za rok na výstavě, kterou uspořádáme v Postřelmově. Poté budou vystaveny v šumperském muzeu," uvedl Goš.

Mladší doba kamenná čili neolit se ve střední Evropě datuje mezi roky 6000 až 3500 před naším letopočtem. V té době se lidé začali věnovat zemědělství včetně chovu dobytka, zakládali první vesnice. Společnost byla rozdělena na rody. Významný byl kult matky symbolizující plodivou sílu země.

Za zřejmě neslavnější archeologický nález objevený v českých zemích se považuje slavná Věstonická Venuše, asi deset centimetrů vysoká soška ženy kyprých tvarů. Její stáří se odhaduje na 25.000 let. Při výzkumech v Dolních Věstonicích na Břeclavsku ji objevil profesor Karel Absolon.