Arenberger: Okamžitá rozhodnutí ohledně Johnson & Johnson neplánujeme

Česko podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO) neplánuje žádná okamžitá rozhodnutí ohledně vakcíny Johnson & Johnson, jejíž výrobce odložil dodávky kvůli vyšetřování podezření na vznik krevních sraženin v USA. Řekl to dnes Radiožurnálu. Prvních 14.400 dávek mělo do ČR přijít v pondělí. Celkově jich mělo být za duben podle v lednu schválené strategie 185.000.

"Určitě na to budeme výhledově nějak reagovat," uvedl ministr. Připomněl, že podobně s ministry zahraničí zemí Evropské unie probíral podobné problémy i u vakcíny AstraZeneca. V jejím případě se politici i Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) shodli na tom, že přínosy očkování převažují nad jejími riziky.

Nabídka Ruska byla podle ministra na nákup 300.000 dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150.000 dávek. Arenberger připomněl, že každá vakcína, kterou by se v Česku očkovalo, musí splnit určité náležitosti jako jsou klinická data o účinnosti a bezpečnosti nebo prokázat správnou výrobní praxi. "Musíme vědět, v jakém závodě je to vyráběno a jestli splňuje všechny parametry, které předepisuje Evropská unie. My zatím tohle od Sputniku nemáme," dodal. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) podle něj už několikrát požadoval od ruského výrobce upřesnění dokumentů a čeká na odpovědi.