Armáda chce na lukrativních místech za svůj majetek peníze

Armáda potřebuje peníze, a proto na lukrativních místech svůj přebytečný majetek v některých případech prodává, místo aby ho bezplatně převedla na místní radnice. ČTK to řekl ministr obrany Karel Kühnl. Podle něj by se vojsko chovalo neefektivně, kdyby například v centrech velkých měst své budovy jednoduše darovalo. Zdůraznil však, že velká většina nepotřebného armádního majetku je a nadále bude na obce převáděna bezplatně.

Ministerstvo obrany si tuto středu vysloužilo kritiku příbramského starosty, když rozlehlý areál místních kasáren nakonec prodalo soukromé firmě. Před tím ho nabídlo městu; chtělo však za něj peníze, což radnice odmítla. Podle starosty město kvůli přístupu armády přišlo o možnost rozšířit průmyslovou zónu a zřejmě i o možný příchod velkého investora. Podle standardní procedury je majetek, který ministerstvo označí jako nepotřebný, nejprve nabídnut státu a samosprávě k přednostnímu převodu. Když o něj není zájem, může ho prodat nebo bezúplatně převést dalším zájemcům. Výběrové řízení na odprodej majetku se uskutečňuje většinou v několika kolech s cílem dosáhnout co nejvyšší prodejní ceny.

Prodej nebo bezúplatný převod majetku souvisí s reformou vojska. Podle současné verze reformy, kterou vláda schválila v listopadu 2003, armáda postupně ruší několik desítek posádek. To je v mnoha případech provázeno protesty obcí, pro něž má odchod armády většinou negativní ekonomické důsledky. Ministerstvo obrany předpokládá, že letos vyřadí nemovitý majetek za asi 4,8 miliardy korun. O rok později chce armáda vyřadit majetek za 400 milionů korun a v roce 2007 půjde o majetek za 2,7 miliardy korun. Předběžný horizont ukončení převodů je v roce 2010.