Armáda plánuje ukončit činnost polní nemocnice v Afghánistánu

Ministerstvo obrany plánuje, že ke konci letošního roku stáhne z Afghánistánu podstatnou část české polní nemocnice. V Afghánistánu by v rámci mezinárodní operace ISAF mělo zůstat zhruba 20 lékařů a dalšího personálu jako součást mezinárodní nemocnice. Jak uvedl náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, stažením polní nemocnice by měla armáda ušetřit asi půl miliardy korun, které budou v nadcházejícím roce sloužit jako rezerva pro neočekávané situace, ale i pro opravu techniky ze zahraničních misí.

O stažení polní nemocnice se uvažuje i z bezpečnostních důvodů. Uvedl to velitel nemocnice Jindřich Sitta. Čeští vojáci však podle něj nejsou v nebezpečí života. K důvodům odchodu z Afghánistánu kromě snahy ušetřit finance pak podle Sitty patří i rostoucí vyčerpání personálu nemocnice, který v těžkých podmínkách nedaleko od Kábulu pracuje od května. Za dva a půl měsíce na místě čeští lékaři ošetřili asi tisícovku vojáků, uvedl Sitta. Lékaři také ošetřili přes 8000 místních zraněných a nemocných, často v rámci výjezdů do okolí své základny.

Významné změny chystá armáda v systému činnosti protichemické jednotky v Kuvajtu. Vojáci počítají s tím, že od 1. dubna příštího roku zanechají v Kuvajtu veškerou techniku a pouze 50 osob. Zbytek jednotky, tedy asi 200 vojáků, bude v pohotovostním režimu připraven v České republice. Do Kuvajtu by se v případě potřeby vojáci přesunuli do 48 hodin. Novinářům to řekl ministr obrany Jaroslav Tvrdík. Přechodem na takzvanou sníženou úroveň pohotovosti, kterou již nyní v Kuvajtu praktikují němečtí vojáci, ušetří armáda značné finanční prostředky. Pro nadcházející rok je pro misi v Kuvajtu vyčleněno 224 miliónů korun.