Armáda poslala na Liberecko kvůli záplavám pomoc

Armáda poslala do Libereckého kraje, kde je kvůli povodním kritická situace, pomoc. Do místa odletěly dva armádní vrtulníky, nasazeni byli také vojáci a technika. Na území Libereckého kraje zasahuje kolem 55 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří ale přestávají situaci zvládat. Pomáhá také horská služba. Kroky ke koordinaci pomoci zahájila i Asociace krajů České republiky. Na nejvíce postižených místech byl nasazen armádní i policejní vrtulník, který pomáhá s evakuací.

Vody na Liberecku přibývá, déšť neustává, místy bylo naměřeno za posledních 24 hodin až 190 milimetrů srážek. Kritická je situace především na Frýdlantsku, kde si záplavy vyžádaly tři životy. Do některých míst se tam nemohou záchranáři vůbec dostat, a to ani z polské strany. Od okolí je odříznutý i samotný Frýdlant, kde je v centru 1,5 metru vody. Přehrada Mlýnice na Albrechtickém potoce nedaleko Mníšku na Liberecku už přetéká přes korunu hráze a hrozilo její protržení. Policie vyzvala obyvatele Nové Vsi pod hrází, aby obec okamžitě opustili. Vodohospodáři tam mluví o tisícileté vodě. Ve Stráži nad Nisou se protrhla hráz chovného rybníka. Kvůli záplavám zasedl krizový štáb Libereckého kraje, který vyhlásil stav nebezpečí.

Záplavy v Libereckém kraji přerušily dopravu na frekventované trati z Liberce na Hrádek nad Nisou a dál do německé Žitavy a Varnsdorfu. Vlaky nejezdí na čtyřech tratích na Liberecku a jedné na Děčínsku. Náhradní autobusová doprava je omezená, řada silnic zmizela pod vodou a policie je uzavřela. Bez proudu jsou desítky domácností, energetici je preventivně odpojili.

Autor: Peter Gabaľ