Na Liberecku skončil stav nebezpečí

Raspenava, photo: Kristýna Maková

Severní Čechy zasáhly na začátku srpna ničivé povodně, které způsobily značné škody zejména na Liberecku a Děčínsku. V obou regionech byl vyhlášen stav nebezpečí. Zatímco na Děčínsku tento stav skončil už před dvěma týdny, na Liberecku se tak stalo o nedělní půlnoci.

Stanislav Eichler
Srpnové povodně zasáhly na 79 měst a obcí. Těsně před ukončením stavu nebezpečí, objel hejtman Libereckého kraje Stanislav Eichler nejpostiženější obce regionu jako například Raspenavu, Višňovou nebo Bílý Kostel, aby zjistil, jaký je jejich současný stav.

"Končí stav nebezpečí v Libereckém kraji a to je také důvod, proč jsem si chtěl udělit obrázek, jak to v kraji vypadá po povodních po třiceti dnech. Ten stav nebezpečí v Libereckém kraji samozřejmě umožňoval daleko rychlejší likvidaci následků, než za stavu normálního. Příjemně mě překvapilo především úsilí lidí při obnově té krajiny, měst a obcí. Stále se intenzivně pracuje, přestože už je měsíc po přívalových deštích."

Foto: www.army.cz
Kraj musí do sedmi dnů odevzdat přesný soupis škod, které se podle odhadů pohybují okolo 7 miliard korun.

Situaci na Liberecku opět komplikuje počasí, které bylo v posledních dnech deštivé. Starostové zatopených obcí proto mají obavy, jestli domy stihnou před prvními mrazy, které zde přicházejí brzy, včas vyschnout. Starosta Chrastavy Michael Canov uvedl:

"U nás v Chrastavě už bylo devět demolicí a ještě další dvě budou. Řada domů, co se zachránila, se samozřejmě vysouší o sto šest, ale zima je na krku, bude za chvilku, navíc je deštivo a má být deštivo, takže samozřejmě z toho obavy jsou. Podařilo se nám dát dohromady celkem sedm bytů, které se daly do užívání těm, kteří přišli o dům nebo byli postiženi a navíc vstupujeme v jednání a pokusíme se, aby se na území města postavil tzv. povodňový dům o osmi územních jednotkách."

Opravy na Liberecku spolu se stavem nebezpeční neskončily, obnova regionu podle hejtmana bude trvat ještě desetiletí. Co se tedy pro Liberecko mění, shrnul Eichler ve vysílání České televize.

Raspenava,  photo: Kristýna Maková
"Stav nebezpečí umožňuje místním samosprávám, ale samozřejmě i kraji např. povolat armádu, hasiče, využít policejní síly, nemusí se vyhlašovat výběrová řízení na odstraňování škod... A tím, že skončí stav nebezpečí tato zákonná výhoda pomíjí. Neznamená to ovšem, že by v souladu se zákonem nemohli být využíváni policisté nebo hasiči na místech, která to budou potřebovat."

Igor Klimeš ze společnosti Člověk v tísni říká, že pro ně se s ukončeným stavem nebezpečí nic radikálně nemění.

Foto: www.army.cz
"My nadále budeme pokračovat v našich aktivitách. V tuto chvíli jsme v podstatě ukončili veškeré dodávky materiální pomoci, na místě nám na vyžádání několika obcí pracuje asi 10 až 15 dobrovolníků, kteří jsou přidělováni na základě požadavků občanů, kteří nejsou úplně schopni odstraňovat ty povodňové následky sami. Příštích několik týdnů a možná i měsíců bude hlavní náplní naší činnosti to, že naši terénní pracovníci obcházejí jednotlivé domácnosti, provádějí šetření a na základě tohoto šetření my potom těm konkrétním domácnostem vyplácíme peněžní pomoc."