Kvůli oblevě došlo o víkendu ke zvýšení hladin řek

Foto: ČTK

Českou republiku v několika posledních dnech zasáhla výrazná obleva, např. v neděli teploty dosahovaly i více než 10 stupňů Celsia a padaly teplotní rekordy. Vysoké teploty a déšť na mnoha místech způsobily zvýšení hladin potoků a řek.

Foto: ČTK
Ještě v neděli odpoledne platil nejvyšší povodňový stupeň, stav ohrožení, na osmi místech, v pondělí ráno pak na šesti. Zavřeny byly také některé komunikace. Situace se ale už uklidňovala. Potvrdil to i meteorolog Miloš Dvořák.

"Co se týče řek, tak by vzhledem k počasí mělo dojít k výraznějším poklesům a situace by měla být postupně dobrá."

Největší starosti dělaly o víkendu hladiny řek v západních, severních a středních Čechách.

Foto: ČTK
V plzeňské Roudné se očekávalo zaplavení některých domů vodou z řeky Mže. Podle primátora Martina Baxy se ale předpovědi nevyplnily.

"Na Roudné to dopadlo nad očekávání dobře, tam jsme očekávali podstatně horší vývoj. Nakonec nebyla zalita ani sportoviště ani obytné doby a díky velmi pečlivé práci povodí, nějaké manipulace s vodou se podařilo, že Roudná nebyla vlastně zalita vůbec. Zafungoval tam nový průleh, který byl nákladně postaven, i to, že se nějak manipulovalo s vodní nádrží České údolí, takže i to tam sehrálo svou pozitivní roli."

Největší obavy vzbuzovala v Plzeňském kraji voda, která tekla přes hráz přehrady v Hracholuskách. I tam se situace stabilizovala.

Foto: ČTK
Třetí stupeň povodňové aktivity ve Středočeském kraji platil v pondělí ráno ještě na dvou místech. Také v Ústeckém kraji se toky uklidnily, stoupalo už jen Labe na dolním toku.

Od úterý se má podle meteorologů začít postupně ochlazovat, dešťové a sněhové srážky budou jen místy a zvýšení hladin řek by už hrozit nemělo.