Armáda: Přes tragédii se režim ve speciální jednotce nezměnil

Přes obrovskou čtvrteční tragédii na železnici, při níž jednotka speciálních sil z Prostějova ztratila pět mužů, se režim těchto specialistů nijak nezměnil. Podle zástupců armády elitní jednotka i nadále plní všechny své úkoly včetně výcviku. Vojáky však jejich velitelé o celé situaci poučili. Muži, kteří byli těžce zraněni, jsou mimo hlavní ohrožení života. Jejich stav zůstává podle zástupců olomoucké fakultní nemocnice i nadále velmi vážný. "Je to špičková profesionální jednotka, kterou taková tragédie nemůže ovlivnit. Pracuje se a cvičí dál," řekl ČTK mluvčí vojenských tajných služeb Ladislav Šticha. Podotkl však, že všichni vojáci byli o nehodě a možném nebezpečí při přepravě poučeni.

Také sám velitel speciální jednotky Ondřej Páleník ministra obrany Karla Kühnla při jeho páteční návštěvě v Prostějově ujistil, že i přes tragédii je jednotka v dobrém stavu a plní všechny své úkoly. Případný stres ze smrti kolegů pomáhá příslušníkům prostějovské jednotky zvládat armádní psycholog.

Při nehodě bylo kromě pěti obětí zraněno šest vojáků; tři z nich záchranáři odvezli v kritickém stavu do olomoucké fakultní nemocnice. "Žádná změna vzhledem k jejich stavu nenastala. Nadále zůstávají mimo hlavní ohrožení života, jejich stav je ale vážný," řekla ČTK mediální zástupkyně nemocnice Hana Matulová. Podle policie nese vinu za nehodu vojenské tatry, která se na předměstí Prostějova na přejezdu srazila s rychlíkem, zřejmě její řidič. Nejpravděpodobnější příčinou je podle policistů jeho nepozornost.