Atleti mají opět královnu

Barbora Špotáková, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na co letos sáhla, to se jí podařilo - stala se olympijskou vítězkou a vytvořila světový rekord. Není proto divu, že oštěpařka Barbora Špotáková podle očekávání suverénně vyhrála anketu Atlet roku 2008.

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Barbora Špotáková se objevila na prvním místě na všech 136 anketních lístcích hlasujících odborníků z řad funkcionářů, trenérů a novinářů, získala plný počet 1360 bodů a obhájila loňské prvenství. Na druhém místě skončila diskařka Věra Cechlová, třetí pozici obsadila překážkářka Zuzana Hejnová. Až na čtvrtém místě se objevil první muž, desetibojař Roman Šebrle.

Barbora Špotáková,  foto: ČTK
Přestože se takový výsledek ankety předem očekával, vítězku to překvapilo:

"No, to jsem tedy nečekala, ale líbí se mi, že lidé ohodnotí také Zuzku Hejnovou, která furt jde nahoru. Přece jen jsou tu tři kritéria, podle kterých se dá hodnotit: buď jenom olympijské hry, nebo jenom výkony v tom roce v tabulkách, anebo třeba i tendence toho sportovce, jestli se zlepšuje. A Věrka se zlepšuje - druhé nejlepší umístění na olympiádě. Jsme kamarádky zrovna my tři a myslím si, že na 'bedně' nám to sluší, no."

Zejména sportovní fanoušci, ale i odborníci oceňují také skromnost Barbory Špotákové, která přes vynikající sportovním výsledky nezpychla. Olympijskou vítězku a světovou rekordmanku vyhlašování výsledků dojalo:

Zleva: Iva Hejnová,  Barbora Špotáková,  Věra Cechlová a výškařka Iva Straková,  foto: ČTK
"Úplně jsem si říkala: Ne, nebudeš brečet! Už po olympiádě jsem si to říkala, protože tam se toho nabrečelo tolik..., ale stále to vyvolává emoce, stále to říká hodně lidí, kteří mě potkávají, že to velmi prožívali. To je až zajímavé, jak to lidé mohou takto přes obrazovku prožívat. Tady ten sál to zase dokázal a já jsem zase úplně překvapená."

S výběrem šatů na vyhlášení ankety Atlet roku neměla dnes již její dvojnásobná vítězka Barbora Špotáková vážnější problém, i když jako voják z povolání nosí uniformu, v níž také na slavnostní večer přišla. Fundus České televize a tamní kostymérky jí však pomohly, a tak při vystoupení s moderátorem večera měla na sobě růžové šaty, při svém dekorování černé. "Užívala jsem si to, připadala jsem si hodně žensky," komentovala to Barbora Špotáková.

Trenérem roku je kouč Špotákové, Rudolf Černý. Objevem roku se stal překážkář Petr Svoboda, semifinalista olympijských her, který v sezoně stlačil český rekord až na čas světové úrovně 13,29 sekundy.

klíčové slovo:
spustit audio