B. Sobotka kritizoval vládní koalici, ČSSD chce dál sociální stát

Úřadující předseda ČSSD Bohuslav Sobotka ostře kritizoval na programové stranické konferenci vládní koalici hlavně kvůli plošným rozpočtovým škrtům. Za cíl ČSSD Sobotka vytyčil udržení sociálního státu, který podle něho chce pravicový kabinet postupně úplně zrušit. "Vládní strany znají jedinou ideologii: škrtat, škrtat, škrtat. Nemají žádnou vizi," uvedl Sobotka. Kabinet podle něho chystá privatizace veřejných služeb, nebezpečný je "plán privatizace penzí" a snížení dostupnosti zdravotnictví. Sobotka v projevu odsoudil návrh státního rozpočtu pro rok 2011, který podle něho nespravedlivě rozkládá nutnost úspor. Vláda prý nezavádí solidární zdanění, nedaní hazard a nebojuje s daňovými úniky. "Náklady přenesla na sociálně slabé lidi," dodal Sobotka. "Stačily tři měsíce a Nečasova vláda dostala proti sobě do ulic Prahy 40.000 lidí," připomněl Sobotka úterní demonstraci odborářů proti plánovanému desetiprocentnímu snížení objemu peněz na mzdy zaměstnanců ve veřejné sféře a chystané změně tarifních platových tabulek.

Sociální demokracie se podle Sobotky vyrovnala se situaci, kdy sice sněmovní vyhrála volby, ale ocitla se v opozici. "Musíme vytvořit věrohodnou programovou alternativu současné vládě. Vidíme před sebou společnost a konkrétní lidi, ne jen účetní položky," uvedl. ČSSD podle Sobotky nabízí promyšlené úspory, spravedlnost pro všechny obyvatele a podporu české ekonomiky. "Schodkové rozpočty jsou největším nepřítelem sociálního státu," řekl Sobotka. Vizí je podle něho mimo jiné dostupné vzdělání, bezplatná lékařská péče, kvalitní životní prostředí a důstojné stáří.

Na programovou konferenci přijelo několik osobností, například ekonom Jan Švejnar, filozof Václav Bělohradský a sociolog Jan Keller. Podle sociálních demokratů je to zcela nový formát. Je možné, že lidé, kteří na konferenci vystoupili, budou s ČSSD spolupracovat jako "externí konzultanti nebo oponenti nadále, uvedl Sobotka. "Viděl bych to podobně," řekl Švejnar, který na konferenci varoval před rostoucím dluhem a zdůraznil nutnost reforem. Podle Švejnara sice není Česko v tak tragické situaci jako Řecko, ale pokud se nic nezmění, deficit bude stoupat a nastanou problémy. "Zadlužujeme se často zbytečně, plýtváme prostředky," uvedl ekonom. Čím později reforma přijde, tím bude více bolestná, zdůraznil.

Autor: Peter Gabaľ