Babiš: ČR objednala stříkačky a jehly hlavně ze Slovenska

Česko si objednalo stříkačky a jehly na očkování proti koronaviru prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) hlavně ze slovenské Chirany. Dodávku z Číny vysoutěžila Evropská unie, řekl dnes ČTK premiér Andrej Babiš po jednání s ministrem zdravotnictví Janem Blatným (za ANO). Radiožurnál a iROZHLAS.cz dnes informovaly o tom, že stříkačky s pevnou jehlou objednané v Číně nejsou pro vakcinaci vhodné. Česká republika si podle premiéra objednala prostřednictvím SSHR šest milionů stříkaček a šest milionů jehel a k tomu si objednala 800.000 stříkaček a jehel k naředění vakcíny fyziologickým roztokem.

Ministerstvo zdravotnictví podle rozhlasu objednalo ve společném evropském tendru 1,8 milionu stříkaček s pevnou jehlou za 1,7 milionu korun a zaplatilo navíc třímilionový příplatek za expresní leteckou dopravu. Ministr Blatný Radiožurnálu a iROZHLAS.cz potvrdil, že stříkačky nejsou vhodné pro vakcínu firem Pfizer/BioNTech, ale pro látky jiných výrobců ano. V Česku zatím převažuje vakcína Pfizer/BioNTech. Rozhlas také zjistil, že v případě stříkaček s pevnou jehlou je aplikace bolestivější, hrozí i riziko zánětu a složité je odhadnout správné množství natahované látky.

Premiér dále uvedl, že ČR má zájem o nákup léku proti covidu od amerického Regeneronu, řekl ČTK Babiš. Podle SÚKL je lék nadějný, zatím ale nemá potvrzenou účinnost léčby.