Babiš: ČR se snaží vyjednat Sputnik V, aby byla připravena po schválení EMA

Česká republika se snaží vyjednat množství ruské vakcíny proti covidu-19 Sputnik V, aby byla připravena na dodávky, pokud ji Evropská agentura pro léčivé přípravky (EMA) schválí. Na tiskové konferenci po jednání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem to řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Zopakoval, že Česko má nabídku od Ruska na nákup 300 tisíc dávek vakcíny Sputnik V okamžitě a každý měsíc pak dalších 150 tisíc dávek. Uvedl, že eviduje poptávku některých firem i občanů se nechat očkovat vakcínou Sputnik. Babiš upozornil, že v ČR platí zákon, který státu ani nepovoluje kupovat jiné vakcíny, než které objednal od Evropské komise. „Nicméně ministerstvo zdravotnictví se určitě zamyslí nad způsobem, kdy bychom mohli eventuálně vyhovět těmto požadavkům, pokud by nenastalo to schválení," dodal Babiš.

Od dubna do června by mělo do ČR přijít 1,179 milionu dávek vakcíny proti covidu-19 od výrobce Pfizer/BioNTech navíc proti plánovaným dodávkám. Podle Babiše to znamená, že by na konci června mohlo být v Česku naočkováno 5,5 milionu dospělých občanů, zhruba 65 procent, pokud i další výrobci splní své závazky.

Slovenský premiér Heger uvedl, že Slovensko České republice daruje 10.000 dávek vakcíny od společnosti Moderna. Už dříve Česku přislíbilo Maďarsko 40.000, Rakousko 30.000 a Slovinsko 10.000 dávek.