Registrace zájemců o očkování má začít v únoru. Kdy na ně přijde řada, určí několik kritérií

Foto: ČTK / Jaroslav Ožana

Vakcínou proti covidu-19 se už očkuje v celém Česku. Zatím se týká především lékařů a zdravotníků. Ostatní obyvatelé Česka se budou moci registrovat od února.

Foto: ČTK / Michal Kamaryt

Očkovací termín dostanou podle různých kritérií. Hlavním bude věk, ale také zdravotní stav nebo zaměstnání. V televizi Prima to řekl předseda vlády Andrej Babiš (ANO). Přednost budou mít lidé s obezitou, s nemocemi plic, ledvin nebo s cukrovkou.

"Lidi, kteří jsou zdraví a jsou mladší, tak ten termín pravděpodobně nedostanou hned, ale budou zařazeni do databáze a dostanou následně zprávu sms z toho systému."

Lidé nad 80 let se podle premiéra budou moci registrovat už od 15. ledna, buď přes internet, u svého lékaře nebo přes linku 1221.

Martin Kuba,  foto: ČTK / Václav Pancer

Jihočeský hejtman Martin Kuba (ODS) si v televizi Nova stěžoval na to, že vláda s hejtmany postup očkování nekookordinuje a o možnosti objednat seniory od poloviny ledna se dozvěděl až z médií.

Podle libereckého hejtmana Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) nebude v lednu možné zájemce z řad veřejnosti očkovat. V otevřeném dopise starostům uvedl, že kraj bude mít k dispozici 10 tisíc vakcín především pro lékaře, zdravotníky, zaměstnance a klienty ústavů sociální péče. Rezerva pro veřejnost tam není. Přitom podle Půty žije jen v Libereckém kraji 17 tisíc lidí ve věku nad 80 let. I přes kritiku však považuje vytvoření jednotného objednávkového systému za nutný předpoklad pro úspěšné očkování většiny veřejností.

Podle předsedy Pirátů nemají praktičtí lékaři na očkování kapacity

Andrej Babiš,  foto: ČTK / Michal Krumphanzl

Česko má objednáno téměř 16 miliónů dávek pro devět milionů lidí. Premiér Babiš by byl rád, aby celé očkování bylo hotové do konce září. Očkovat se bude v očkovacích centrech nebo u praktických lékařů. Ti na to ale podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše nemají kapacity.

"Musíte s tím člověkem udělat pohovor, jestli nehrozí nebezpečí nějakých kontraindikací, jestli neabsolvoval už nemoc covid. A to je poměrně časově náročné."

I Bartoš centrální registrační systém očkování podporuje.

Mezi zdravotníky je o očkování zájem

A jaký je zatím zájem o očkování mezi zdravotníky? Například ve Fakultní nemocnici Plzeň má o vakcínu zájem 75 procent zaměstnanců. V nemocnici v Liberci je zájem větší, než mohou nyní uspokojit. Tady prodělala covid polovina lékařů.

Zdeněk Coufal,  foto: ČTK / Dalibor Glück

V Karlovarském kraji, kde se dnes s očkováním začalo, projevila zájem polovina zaměstnanců a ve Zlínském zatím třetina, ale číslo zřejmě poroste. Podle primáře kardiologického oddělení Zdeňka Coufala je o očkování zájem větší mezi lékaři. Zdravotníci, kteří s očkováním váhají, podle něj uvádějí jako důvod, že jde o novou látku. Podle primáře není třeba mít z vakcíny obavy, spíše zatím není jisté, jak dlouho imunita po očkování potrvá.

Česko i o víkendu zůstalo v nejvyšším, pátém stupni protiepidemického systému PES. Od březnového začátku epidemie se koronavirus v Česku potvrdil u více než 740 tisíc lidí. Počet hospitalizovaných nyní dosahuje téměř 6000, ve vážném stavu je asi 880 z nich.