Babiš: Důvodem odvolání Blatného není ruská vakcína

Důvodem odvolání ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) není podle premiéra Andreje Babiše (ANO) ruská vakcína proti covidu-19 Sputnik V. Česko v jejím případě počká na stanovisko unijní Evropské agentury pro léčivé přípravky (EMA), řekl Babiš novinářům poté, co do funkce uvedl Blatného nástupce Petra Arenbergera (za ANO), který připouští klinické testování Sputniku. Arenberger řekl, že chce do ČR dostat hlavně registrované vakcíny. O Sputnik V a jiné neschválené preparáty by se stát mohl zajímat při klinickém testování. Arenberger i Babiš odmítli možnost, že by vakcínu nakoupil ve prospěch Česka soukromý subjekt.

Andrej Babiš uvedl, že se s Blatným rozcházel v názoru, jak by měl resort fungovat. Odvolání Blatného není podle předsedy vlády politické rozhodnutí. Blatný ho tak přitom podle dopoledního vyjádření chápe. Babiš považuje za nutné ministerstvo personálně posílit. "Problém byl v tom, že se rozcházíme v názoru, jak by resort zdravotnictví měl fungovat. My jsme o tom hned na počátku spolupráce diskutovali. Zdůrazňoval jsem, že důležitý je také marketing, komunikace, PR," řekl premiér.

Jan Blatný (za ANO) po zhruba pěti měsících skončil jako ministr zdravotnictví. Čtvrtým ministrem zdravotnictví v nynější vládě se stal ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger (62). Do funkce ho na Pražském hradě jmenoval prezident Miloš Zeman. Odchod Blatného z čela zdravotnictví požadoval prezident kvůli ministrovu postoji k ruské vakcíně Sputnik V. Blatný novinářům řekl, že své odvolání chápe jako politické rozhodnutí, na které měl Babiš právo. Není vědom žádných pochybení. Postupoval by jinak, pokud by před Vánoci věděl o velkém rozšíření britské mutace viru. Dodal, že pokud se nezpozdí dodávky vakcín proti covidu, máme v létě vyhráno.