Česko má nového ministra zdravotnictví, je jím hematolog Blatný

Jan Blatný, foto: archiv Fakultní nemocnice Brno

Prezident Miloš Zeman ve čtvrtek na zámku v Lánech jmenoval nového ministra zdravotnictví Jana Blatného. Na postu nahradí dosavadního šéfa resortu Romana Prymulu, jehož demisi prezident přijal.

Roman Prymula,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

Romana Prymulu (za ANO) navrhl odvolat premiér Andrej Babiš (ANO) poté, co byly minulý týden zveřejněny jeho fotografie, jak v nočních hodinách opouští restauraci na pražském Vyšehradě bez roušky. Podnik měl být přitom zavřený. Prymula nejprve vyloučil, že by sám rezignoval. Posléze ale připustil, že demisi podá, až bude známý nový kandidát.

Jan Blatný dosud působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice v Brně. Jako lékař se specializuje na dětskou hematologii. Podle premiéra Babiše jde o zkušeného lékaře s mezinárodními zkušenostmi. Jeho hlavním úkolem bude zvládání covidu-19.

Foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

Nový ministr vidí hlavní úkol pro sebe a resort zdravotnictví v potřebě změnit vnímání situace a nálady ve společnosti. "Strach, který lidi paralyzuje, je potřeba přeměnit v respekt. Strach nás rozděluje. Nemluvím jen o strachu z koronaviru, ale i o živobytí, budoucnost, výchovu dětí. Změníme-li ho v respekt, získáme sílu," řekl Blatný po svém uvedení do funkce.

Opatření nebude třeba zpřísňovat

Vládou přijatá opatření pro zmírnění šíření epidemie nebude podle něj třeba zásadně zpřísňovat. Zdůraznil ale, že je lidé musí respektovat.

Jan Blatný na schůzce s Milošem Zemanem,  foto: archiv Jiřího Ovčáčka

„Je to jako, když jedete ve vlaku a zatáhnete za záchrannou brzdu - vlak ještě chvíli pojede. Modely musíme chápat, stejně jako co se stane, až budeme opatření zpřísnit. Musíme se snažit naši zemi ochránit,“ uvedl.

Dodal také, že rozhodování ministerstva musí být založené na datech. "Nemůžu vám hned po svém nástupu říct, co udělám. Ale můžu vám slíbit, že rozhodování bude založené na datech, která budou sdílená a musí být všem srozumitelná a diskutována odborníky napříč politickým spektrem a odbornými organizacemi,“ řekl Jan Blatný.

Uvedl také, že je nutné oprášit pandemický plán, protože koronavirová krize se může vrátit. "A takový plán musí být velmi přesný,“ dodal.