Babiš ukončil spolupráci s Prymulou kvůli jeho účasti na fotbale

Premiér Andrej Babiš (ANO) ukončil spolupráci se svým poradcem a bývalým ministrem zdravotnictví Romanem Prymulou kvůli jeho účasti na fotbalovém zápase. Premiér to uvedl na facebooku. Podle Babiše působí Prymulova účast na fotbale papalášsky. Také ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl internetové televizi DVTV, že Prymula nepostupoval správně. Prymula ČTK sdělil, že účast diváků na fotbale byla povolena, že měl před akcí negativní test na koronavirus a na tribuně měl respirátor.

"Domluvili jsme se na ukončení spolupráce, protože tohle není možné," uvedl premiér v reakci na jednání Prymuly. "Pan Prymula je velký odborník na epidemie, sociální inteligenci ale postrádá. Tohle je prostě opět špatně, vůči fotbalovým fanouškům, kteří nemůžou na stadion, i lidem, po kterých teď chceme, aby byli hlavně doma," doplnil Babiš.

Předseda představenstva fotbalové Slavie Jaroslav Tvrdík se omluvil za pozvání VIP hostů na čtvrteční domácí zápas úvodního kola vyřazovací fáze Evropské ligy s anglickým Leicesterem (0:0). Označil to za morální selhání, protože v době přísných opatření proti šíření koronaviru v ČR nemohou na tribuny fanoušci a pražský klub má být vzorem a pozitivním symbolem. Mezi prominentními fanoušky byli i kancléř prezidenta Vratislav Mynář, europoslanec Alexandr Vondra, tenistka Petra Kvitová nebo generální ředitel České televize Petr Dvořák.