Tresty pro Slavii

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Závěr letošní pohárové sezóny nebyl pro fotbalisty pražské Slavie nejvydařenější. Nejen že nepostoupili do jarní části Poháru UEFA, přičemž až do posledního zápasu nedali jako jediní ze čtyřiceti klubů v tomto poháru ani jeden gól, ale navíc dostali od evropské fotbalové federace tučnou pokutu a jejich trenér nesmí na lavičku hráčů.

Disciplinární komise evropské federace UEFA nezná slitování a evidentní prohřešky proti pravidlům trestá nemilosrdně. Slávistický trenér byl před dvěma týdny už během prvního poločasu zápasu s Hamburkem v pražském Edenu vykázán na tribunu poté, co protestoval u asistenta tak vehementně, že opustil technickou zónu, která vymezuje pohyb trenérů a zřejmě si i sáhl na asistenta rozhodčího. Karel Jarolím byl totiž skálopevně přesvědčen, že branka, kterou do sítě Slavie vstřelil chorvatský kanonýr Ivica Olič, padla z ofsajdového postavení. Připomeňme si, jak byl po utkání na rozhodčí rozezlen:

"No, nerad se k tomu vyjadřuji. Nikdy jsem to nedělal, vždy se člověk snaží hledat chyby v první řadě u nás, protože to jsou věci, které může ovlivnit, ale tohle mně docela namíchlo. V takovém zápase... No, když Hamburk vyhraje normálně, tak ať vyhraje, vždyť je to sport, prostě někdo vyhrát musí. Ale tohle mě dožralo, no."

Jak konstatoval tiskový mluvčí klubu Ondřej Zlámal, disciplinární komise evropské fotbalové federace potrestala Slavii pokutou za nesportovní chování fanoušků v utkání s Hamburkem:

Foto: ČTK
"V jeho závěru po nařízené penaltě diváci naházeli na hrací plochu plastikové láhve, zapalovače a některé další předměty. Ta pokuta je docela bolestná, je ve výši 15 tisíc eur (téměř 400 tisíc korun). Disciplinární komise nejprve pozastavila činnost panu Jarolímovi na utkání v Amsterodamu, nyní přišel definitivní verdikt na tři pohárová utkání. Za vykázání na tribunu také v zápase s Hamburkem byl trenér potrestán, ale bude muset ještě dvakrát sledovat vystoupení Slavie z tribuny."

Trest pro trenéra Karla Jarolíma mohl být i vyšší, ale disciplinární komise evropské federace UEFA pravděpodobně zohlednila skutečnost, že se jedná o první Jarolímův přestupek v evropských pohárech. V domácí lize ale Karel Jarolím zkušenosti s disciplinární komisí má. V roce 2006 musel zaplatit 100 tisíc korun za to, že odvolal svůj tým ze hřiště na protest proti řízení zápasu s Libercem. Ve stejném roce si neodpustil vulgární výrok na adresu rozhodčího v poločase ligového zápasu v Brně a vysloužil si za to pokutu 50 tisíc korun.

Nejvíc ale mrzí pokuta za chování fanoušků. Slavii navíc přitížilo, že byla za posledních pět let kvůli fanouškům pokutována už podeváté. "Každá taková pokuta je pro klub velice nepříjemná a zbytečná. Házením předmětů na hrací plochu fanoušci ohrožují hráče a mohou dosáhnout pouze tvrdého postihu pro vlastní klub," zdůraznil Ondřej Zlámal.

Pokuta si podle vyjádření zástupců Slavie vyžádá další zpřísnění bezpečnostních opatřeních. "Netěší nás to, ale tyto pokuty nás nutí přijmout v Evropě běžný zákaz vnášení zapalovačů na stadion. Dalším opatřením bude od jarní části to, že veškeré nápoje distribuované na stadionu budou prodávány v kelímcích," avizoval chystané změny mluvčí Slavie Ondřej Zlámal.

klíčové slovo:
spustit audio