Sparta na štítě, Slavia se štítem

0:00
/
0:00

Obě pražská "S" se tento týden prezentovala v evropských fotbalových soutěžích. Zatímco Sparta ve středu na londýnském Highbury od tamního Arsenalu inkasovala, Slavia ve čtvrtek doma bulharskému mistru CSKA Sofia nadělovala. Nutno dodat, že opravdu štědře. Ale pěkně popořádku.

Utkání Sparta - Arsenal,  foto: ČTK
Nový sparťanský trenér Stanislav Griga to neměl v Londýně jednoduché. Jednak jeho svěřenci nastoupili proti jasným favoritům své skupiny Ligy mistrů, jednak nemohli nabídnout odpovídající herní kvalitu. I proto o utkání, z něhož si letenský tým odvezl porážku 0:3, byl nucen říci: Zlepšený výkon v obraně, ale nedostatek kvality v ofenzivní fázi. Zápas rozdělil na dvě části: 80 minut, kdy Sparta s vypětím všech sil držela jednobrankovou ztrátu, a poslední desetiminutovku, kdy vlastními hrubkami soupeři nabídla laciné branky. Sparťané tak mají už jen teoretické šance na postup do dalších bojů v Lize mistrů a i případný přechod do Poháru UEFA za obsazení třetího místa ve skupině pro ně nebude jednoduchý. Švýcarský Thun, téměř jistý soupeř v tomto boji, je totiž ve skvělé formě a před sparťany má dvoubodový náskok.

Hráči Slavie Praha  (zleva) Stanislav Vlček,  Pavel Fořt a Karel Piták,  foto: ČTK
Odvěký pražský rival letenských, tedy Slavia, která v posledním derby rozdrtila Spartu 4:1, vstoupila do utkání ve skupině A Poháru UEFA impozantně. Na Strahově jasně přehrála vedoucí celek bulharské ligy, CSKA Sofia 4:2. A bylo se na co dívat! Pravda, některé zákroky připomínaly spíše rugby, ale na oplátku byly k vidění skvostné útočné akce. O branky nebyla nouze. Za "sešívané" skórovali Stanislav Vlček, Karel Piták a dvakrát Pavel Fořt. Hlavně Pitákova branka na 3:1 v úvodu druhé půle byla hodně důležitá: "Tam jsem dostal přihrávku od Pavla Fořta, byl jsem sám před brankářem a chtěl jsem mu to dát podélně. On to však rukou trošku srazil, ale naštěstí přímo před prázdnou branku a pak už to nebyl problém dorazit. Zápas byl hodně atraktivní, obě mužstva hrála hodně dopředu, chtěla dávat góly. Já myslím, že se to lidem muselo hodně líbit."

Utkání Slavia - CSKA,  foto: ČTK
Na rychlý gól Fořta stejně jako na Pitákovu trefu ale bulharský mistr zareagoval bleskovou odpovědí v podobě branky. To mrzelo i záložníka Tomáše Hrdličku: "Bylo důležité, že jsme se dostali do vedení, že jsme hráli na protiútoky, že jsme je nechali hrát, a to nám vyhovuje. Nemělo by se stát, že když dáme gól na 3:1, uvolníme se, protože vedeme o dvě branky, aby nám soupeř dal kontaktní gól. Mohlo by se to zvrátit v remizu, tak že by se to stávat nemělo."

Trenér Slavie Karel Jarolím už tradičně přišel během utkání o hlas. S výkonem svých svěřenců byl po závěrečném hvizdu rozhodčího spokojen: "My jsme vstupovali do evropského poháru po nevydařeném utkání v Brně, a proto jsme trošku nervózní byli, ale hráčům jsem věřil. Průběh zápasu nebyl jednoduchý, ale naše vítězství je naprosto jednoznačné a myslím, že i naprosto zasloužené. CSKA prohrálo první zápas doma a bylo jim jasné, že když prohrají i tady, tak budou možná muset pomalu pomýšlet i na to, že ze skupiny nepostoupí. Je to příjemné, když soupeř také chce hrát fotbal, hraje i dopředu. Fotbal je pak daleko atraktivnější pro lidi, než když hraje osm lidí stále před jednou 'šestnáctkou'. Z toho pak divák moc nemá. Tohoto vítězství si cením a určitě nám to pomůže do dalších bojů."

Ten první zápas se odehraje 24. listopadu v norském Stavangeru, kde se Slavia utká s domácím Vikingem.

klíčové slovo:
spustit audio