Babiš: Vakcína od Novavaxu má zpoždění, mohla by být v dubnu

Vakcína proti koronaviru od americké společnosti Novavax má zpoždění. Na trh by se mohla dostat v dubnu. Televizi CNN Prima News to řekl premiér Andrej Babiš (ANO) po návštěvě závodu Novavaxu v Bohumili u Prahy. V Česku se má vyrábět jedna z klíčových složek očkovací látky. Firma již dříve oznámila, že její vakcína má podle klinických testů provedených v Británii účinnost 89,3 procenta. Novavax by měl podle Babiše vyrábět miliardu vakcín ročně. Druhá klíčová složka vakcíny se bude vyrábět ve Švédsku. Obě složky se mají kompletovat v dalším z evropských závodů, pravděpodobně v Německu.

Česko do dnešního dne obdrželo celkem 372.765 dávek vakcíny proti covidu-19, naprostou většinu od společností Pfizer/BioNTech. Ve videu na sociálních sítích to řekl premiér Andrej Babiš (ANO). První dávku podle něj dostalo 77.214 lidí starších 80 let. K očkování se registrovalo přes 200.000 lidí této věkové kategorie, tedy téměř polovina.

Firmy Pfizer a BioNTech chtějí od poloviny února zvyšovat počty vakcín dodávaných zemím Evropské unie a do konce března dodat původně plánované množství očkovacích látek. Ve druhém čtvrtletí pak unijní státy dostanou o 75 milionů dávek více, než počítala původní dohoda. Oznámil to provozní šéf společnosti BoiNTech. EU v současnosti čelí problémům s pomalým rozjezdem očkování, který zčásti způsobilo omezení počtu vakcín původně slibovaných dodavateli.