Babiš: Vakcíny Pfizer mohou vyrovnat nerovnosti v dodávkách

Vakcíny Pfizer/BioNTech z urychlené dodávky deseti milionů dávek by se podle premiéra Andreje Babiše (ANO) měly použít na vyrovnání nerovností v distribuci mezi státy Evropské unie. Novinářům to řekl ve svém dnešním komentáři ke čtvrtečnímu summitu EU. Babiš ocenil přístup předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové i šéfa Evropské rady Charlese Michela k tématu. Problém nerovnoměrných dodávek se musí vyřešit, EU musí pomoci státům, které jsou na tom nejhůř, dodal.

Lídři unijních zemí ve čtvrtek spor okolo dorovnání nerovnoměrné distribuce vakcín nevyřešili. O změnu usiluje Rakousko podporované Českem, Chorvatskem či Slovinskem. Někteří lídři v čele s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem chtějí přehodnotit současný distribuční klíč a jako kompenzaci získat větší podíl z urychlené dodávky deseti milionů dávek vakcíny od firem Pfizer/BioNTech. S tím však nesouhlasili další státníci, zejména německá kancléřka Angela Merkelová.

Babiš novinářům řekl, že unijní státy budou mít v červenci k dispozici 500 milionů dávek vakcín. "Ale pokud by tento systém pokračoval, jak je nyní. Některé státy budou mít k dispozici dávky pro 90 procent obyvatel a jiné pro 40 procent, a to je nepřijatelné," řekl. Podařilo se podle něj vyjednat příslib, že nerovnoměrnou distribuci je nutné vyřešit.