Barbora Krejčíková vyhrála French Open

Pětadvacetiletá tenistka z Ivančic porazila ve finále Rusku Anastasii Pavljučenkovou 6:1, 2:6, 6:4. Krejčíková se díky vavřínu z Frech Open posune na patnácté místo světa. Na konto si připíše 1,4 milionu eur (zhruba 35,6 milionu korun). Navíc má šanci jako první hráčka po 21 letech slavit v Paříži double, v neděli bude hrát s Kateřinou Siniakovu i finále čtyřhry. Český úspěch v Paříži podtrhla i šestnáctiletá tenistka Linda Nosková, která jako čtvrtá Češka vyhrála dvouhru juniorek. Ve finále porazila Eriku Andrejevovou 7:6 a 6:3.

Krejčíková je první českou grandslamovou šampionkou ve dvouhře po Petře Kvitové, která podruhé ovládla Wimbledon v roce 2014. V Paříži zvítězily Mandlíková a také Martina Navrátilová, která ale uspěla v letech 1982 a 1984, to však již pod vlajkou USA.

Svou trofej ukáže prvnímu trenérovi

Barbora Krejčíková opakovaně děkovala za svůj titul ve dvouhře na Roland Garros do nebe Janě Novotné. Někdejší vítězku Wimbledonu kdysi oslovila, jestli by ji netrénovala, a jejich vztah přerostl v přátelství, které Krejčíkovou výrazně ovlivnilo.

První kroky Krejčíkové po návratu domů povedou v Ivančicích do klubu, kde s tenisem začínala. "Ukážu trofej svému prvnímu kouči. Bude šťastný," řekla s poukazem na Antonína Ondru, za kterým míří s každou cenou, kterou získá. V klubu stále i pomáhá s přípravou kurtů po zimě, když má čas. "Vždycky je tam dobrá parta, všichni jsou pozitivní, hodní a je příjemné trávit čas mezi normálními lidmi, kteří vás mají rádi. Neřeší, že třeba hrajete velký tenis, a berou vás jako sobě rovného člověka. A to se mi líbí. Když můžu, tak vždycky ráda pomůžu."

V týdnu po Roland Garros si odpočine v rodinném kruhu. Možná si dá na oslavu skleničku, ale brzy se vrátí k tréninku, protože se blíží Wimbledon a olympijské hry v Tokiu.