Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála Wimbledon!

Barbora Krejčíková

Tenistka Barbora Krejčíková vyhrála poprvé dvouhru ve Wimbledonu. Osmadvacetiletá hráčka porazila ve finále na londýnské trávě turnajovou sedmičku Jasmine Paoliniovou z Itálie 6:2, 2:6, 6:4.

V singlu získala druhý grandslamový titul a navázala na vítězství z Roland Garros 2021. Napodobila loňský triumf krajanky Markéty Vondroušouvé, wimbledonský titul v All England Clubu získaly z českých tenistek také dvojnásobná šampionka Petra Kvitová (2011 a 2014) a bývalá trenérka Krejčíkové Jana Novotná (1998).

"Nemám slov. Je to prostě neskutečné, co se stalo. Je to určitě nejlepší den mé tenisové kariéry a možná i mého života. Je to opravdu náročné vysvětlit, co teď cítím," řekla v rozhovoru na kurtu Krejčíková. "S Jasmine jsme bojovaly o každý balon, nakonec jsem já ta šťastnější," doplnila.

Barbora Krejčíková | Foto: Kirsty Wigglesworth,  ČTK / AP

Krejčíková ovládla Wimbledon z pozice 31. nasazené hráčky, na turnaji přišla jen o tři sety. Finále s Paoliniovou ovládla za hodinu a 56 minut. Za vítězství získá prémii 2,7 milionu liber (přes 81 milionů korun).

Svěřenkyně trenéra Pavla Motla, která v letech 2018 a 2022 vyhrála travnatý grandslam ve čtyřhře, završila v All England Clubu životní vystoupení. Dosud bylo jejím maximem před třemi lety osmifinále.

Na sociálních sítích Barboře Krejčíkové gratulovali čeští politici. Jedním z prvních byl prezident Petr Pavel, podle kterého se potvrdilo, že český tenis patří ke světové špičce. Premiér Petr Fiala (ODS) osmadvacetileté hráčce vzkázal, že její souboj s Italkou Jasmine Paoliniovou byl skvělý a zisk jejího druhého grandslamového titulu je obrovským úspěchem. Ke gratulacím se přidali i další ministři.

Na utkání byla řada tenisových legend

Utkání sledovala řada tenisových legend včetně Martiny Navrátilové či slavní herci Tom Cruise a Hugh Jackman. Krejčíková úvodní sadu získala po 38 minutách hry. Druhý set ale začala lépe Paoliniová. Krejčíková se tentokrát neprosadila a duel musel rozhodnout třetí set.

klíčová slova:
spustit audio