Berdychův vydařený rok

Tomáš Berdych, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Kanára dostal už popáté, přesto nesmutí. Neprohrál totiž set s nulou, ale vyhrál v anketě Zlatý kanár a byl vyhlášen nejlepším českým tenistou roku 2010. Řeč je samozřejmě o Tomáši Berdychovi, toho času šestém tenistovi světového žebříčku.

Zleva: Andy Roddick,  Tomáš Berdych,  Novak Djokovic,  Rafael Nadal,  Roger Federer,  Robin Soderling,  Andy Murray a David Ferrer,  foto: ČTK
Tomáš Berdych, pětadvacetiletý rodák z Valašského Meziříčí, letos dosáhl mimořádných úspěchů. Díky účasti v semifinále na Roland Garros a finále ve Wimbledonu se vyšvihl až na šesté místo světového žebříčku a pozici by rád v roce 2011 neopustil. "To bude náročnější, než to bylo doteď. Člověk musí jít opatrně krok za krokem. Tohle je začátek a chci aspoň rok tu pozici udržet,"řekl Tomáš Berdych. Teprve pak může přemýšlet nad dalším vylepšením pozice. "Na tom se musí pracovat celou sezonu,"řekl svěřenec trenéra Tomáše Krupy, který ztrácí na pátého Švéda Robina Söderlinga přes 1500 bodů, na světovou jedničku Rafaela Nadala 8495 bodů.

Zejména na wimbledonské finále na trávě proti Rafaelu Nadalovi, v němž Španělovi podlehl, nedávno v České televizi zavzpomínal:

"O tom se vypráví vždycky hezky, jsou samé příjemné vzpomínky. Já to tam mám moc rád, i tu atmosféru. Je ti pro nás něco jiného, protože můžeme trávit čas v pronajatých domech, které jsou kolem toho areálu. To je taková tradice, která se drží jenom tam a dost to navozuje takovou domácí atmosféru, což má hodně pozitivní vliv. Začalo to pro mne opravdu dobře. Myslím. že to tak trochu bylo výsledkem toho, jak to dobře začalo už v Paříži, a že se mi podařilo na to navázat ve Wimbledonu. Těch zápasů tam byla opravdu spousta. On si to člověk ani nepřipouští, že se za čtrnáct dnů dá udržet forma, že se to dá vydržet, projít pavouk skoro až do konce. Bohužel to o jeden zápas nevyšlo, ale i tak to byl pro mne zatím nejlepší výsledek. Samozřejmě zážitků bylo hodně, ať to byl zápas s Federerem, potom semifinále s Djokovičem. Vzpomenu třeba, jak člověk nastupuje na centrální dvorec při finále, kde probíhá opět jedna z těch tradičních věcí. Lidé, kteří se tam o nás starají, jsou s námi v šatně, pomohou s čímkoliv, třeba na vyprání věci, přinést vodu, jakékoliv máme přání nám splní, a potom při finále nám každému vezmou ze šatny tašky a my nastupujeme sami na dvorec. Těch zážitků odtamtud by byla strašná spousta."

Tomáš Berdych,  foto: ČTK
Tomáš Berdych se také rozpovídal o vztazích mezi tenisty, a také o pocitech samoty, kdy někdy měsíce tráví mimo domov na turnajích:

"Na jednu stranu samota od rodiny určitě je, ale zase na druhou stranu, když jsou to odlišné turnaje, tedy muži nebo ženy, tak tam trávím většinu času s Tomášem Krupou nebo s Davidem Vydrou, se svými trenéry. Takže tam alespoň je někdo se mnou, a musím říct, že tu partu a náladu vždycky máme dobrou. Snažili jsme se to držet celý rok, a musím říct, že za celý rok jsme neměli nějaký stav, že bychom nechtěli jeden druhého vidět nebo že by to nějak mezi námi skřípalo. Ale zase na druhou stranu stěžovat si na to, že člověk musí cestovat, že musí být pryč, to by asi také nebylo úplně správné. Přece jen to k naši práci patří, máme ji rádi a tak to prostě je. Já myslím, že všichni tak nějak mezi sebou vycházíme docela dobře, ale zase na druhou stranu přece jen jsme všichni soupeři, jeden druhému. Za ten rok, co jsme měl možnost poznat, když jsem se posunul kousek výš mezi ty lepší kluky, tak se každý snaží trošku držet svůj odstup. Má svůj tým lidí kolem, snaží se ten kolotoč tenisu i ty lidi držet trochu od sebe, ale když se potkáme kdekoliv, tak se o něčem třeba bavíme, sedneme si bez problémů. Nemohu říct, že s tím nebo oním se nedá bavit, ten ani nic neřekne, to určitě ne. Každý hráč si ale drží svůj odstup, přece jen těch lidí kolem každého by byla strašná spousta, takže si to musí každý držet."

19. prosince 2010 vyhrál Tomáš Berdych anketu Zlatý kanár o nejlepšího českého tenistu roku 2010,  foto: ČTK
Tomáš Berdych už zná svůj "jízdní řád" nového tenisového roku až do Wimbledonu. Z Česka odletěl 27. prosince na exhibici do Abú Zabí, pak hraje v Čennaí a před Australian Open exhibici Kooyong Classic. Cestou do Evropy pak bude mít čas na krátký odpočinek. "Záleží, jak to v Melbourne dopadne, ale je vždy dobré si dát dva tři dny volno a získat novou chuť do turnajů,"řekl tenista. Pak by měl hrát v Rotterdamu, Marseille a před zápasem 1. kola Davisova poháru proti Kazachstánu bude mít týden volno. Tuto týmovou soutěž má Tomáš Berdych v plánu pevně zakotvenou, pokud ho z nominace nevyřadí zranění. Jak nedávno řekl v České televizi, má rád atmosféru bojů v Davisově poháru:

"Já jsem v té pozici, že diváci stojí za mnou, takže si člověk může užít to příjemnější, když hraje doma. Ta kulisa tam je a musím říct, že české fanoušky máme dobré, že jsou, jak se říká, 'vychovaní' a tomu sportu rozumí. Ta atmosféra, ať jsme hráli v Praze nebo Ostravě, byla vždycky skvělá. A myslím, že to je to nejhezčí na tenise, když člověk hraje za tým, hraje za tu republiku, což je samozřejmě úplně něco jiného než když jede na jednotlivé turnaje. A hlavně navíc, prostě ti lidé tam jsou, přijdou kvůli nám, a tak se každý chce ukázat v co nejlepší formě, dosahovat co nejlepší výsledky, aby ti lidé zase přišli. A samozřejmě další různé návaznosti. Když se děti dívají na hokej a hokejistům se daří, tak všichni pak chodí na chodník hrát hokej. Třeba se někdy povede, že děcka budou chodit hrát víc tenis."

S Lucií Šafářovou,  foto: ČTK
Pokud se Tomáši Berdychovi podaří v nové sezóně obhájit nebo přidat další body a udržet šesté místo, pak se mu splní jeho další touha - zahrát si znovu v zimě Turnaj mistrů.

Dovolenou po úspěšném roce si Tomáš Berdych udělal na Tenerife. Odpočíval s přítelkyní Lucií Šafářovou ale jen čtyři dny, dalších dvanáct už nabíral pod dohledem trenéra Davida Vydry kondici. "Bylo to super, teplé počasí, což je mnohem lepší než tady v mrazu, takže se tam za rok určitě vrátíme a zůstaneme tam déle," plánoval nejlepší český tenista. Už druhý rok po sobě měl dlouhou sezonu. Loni kvůli finále Davisova poháru, letos zase hrál Turnaj mistrů v Londýně. Na únavu si ale nestěžuje, dobré výkony ji rychle zahání. "Vstřebávám to dobře, nemám s tím problém. Sezona byla úspěšná, takže není proč si na tělo stěžovat," tvrdí Tomáš Berdych. Plánuje ale během roku kratší pauzy. "Nejde jet pořád dokola každý den, to by člověk nevydržel a výsledky by nebyly,"řekl současný šestý hráč světového tenisového žebříčku.

klíčové slovo:
spustit audio