Basktebalisté Nymburka jsou na podzim suverénní

Nový trenér Liberce Josef Paleček, foto: ČTK

Basketbalový Nymburk a hokejový Liberec spojovaly na začátku sezony vysoké ambice. Jak si zatím na podzim obě mužstva stojí zjišťoval ve sportovní rubrice Herbert Brynda.

Foto: Miguel Ugalde,  Stock.XCHNG
Novému trenérovi basktebalového týmu Nymburka Michalu Ježdíkovi se zatím daří naplňovat vysoké ambice, jimiž se netajil před začátkem sezony. V domácí nejvyšší soutěži je Nymburk po třetině základní části bez porážky první a v Evropské lize FIBA vyhrál ve dvou ze tří zápasů, naposledy senzačně 88:83 v Nancy. Trenér Ježdík týmu věřil, ale takhle výborný vstup do sezóny upřímně nečekal:

"Lhal bych, kdybych říkal, že jsem to čekal. Očekával jsem, že náš rozjezd bude pomalejší, protože přeci jenom příchod nového trenéra a pěti hráčů je spíše na dlouhodobou práci. Současná filozofie se navíc od té loňské dost liší. Nicméně je vidět, že jsme udělali dobrý výběr hráčů a že jsme vybrali hráče, kteří jsou velice inteligentní a vnímaví a jejich jediným cílem je hrát dobře basktebal."

V úterý Nymburk porazil francouzské Nancy na jeho palubovce, přičemž Ježdíkovi svěřenci ukázali bezchybnou střelbu z dálky a o jejich výhře rozhodlo sedmnáct vstřelných trojek. Trojková střelba však podle Michala Ježdíka nebyla taktickým záměrem:

"Asi nemůžeme přímo řici, že to byla taktika. Naším základním kamenem jsou podkošoví hráči, vždy se přes ně snažíme hrát. Ale zároveň se tím otevírá prostor pro střelce z větších vzdáleností, protože ty podkošové hráče musí bránit minimálně dva hráči soupeře. Někdo tedy musí být z té dlouhé vzdálenosti úplně volný a nám se právě podařilo dopravit míče těmto volným hráčům a pak to procento úspěšnosti bylo takhle vysoké."

Před sezonou se v Nymburku hovořilo o horních příčkách v domácí soutěži, v evropských pohárech se ale nymburští chtěli jen rozkoukávat. Trenér Ježdík ale - co se Evropské ligy FIBA týče - zůstává na zemi a skromné plány nechce korigovat:

"Samozřejmě, že jde o milé a příjemné vítězství. Ale takové vítězství má i své stinné stránky, protože teď už všichni vědí, kdo je ve skutečnosti Nymburk a rychle ho budou hledat na mapě České republiky. My jsme si na sebe tak trochu tímhle vítězstvím ušili bič. Nikdo nás už nebude podceňovat. Nicméně i to byl náš cíl: upozornit na sebe, zviditelnit náš tým a naše město, které tolik přeje basketbalu."

V lize Nymburk po osmi kolech neztratil ani bod a v dalších zápasech ho čekají spíše slabší soupeři. To ovšem podle Michala Ježdíka neznamená, že by hlavní opory jako Mujagić, Whitfield nebo Zídek měli odpočívat a šetřit síly.

"V žádném případě nenecháme schválně nikoho odpočívat a nadále se budeme držet filozofie, že se pokusíme rotovat co nejvíce hráčů. Předpokládám, že by v těchto utkáních mělo dojít na deset až dvanáct hráčů, protože v těžkých zápasech to vychází tak na devět až deset."

Tabulku Mattoni NBL po osmém kole vede se šestnácti body Nymburk, před Děčínem a A PLUS Brno se čtrnácti body.


Podobné ambice jako Nymburk v basketbale měl před sezonou Liberec v hokeji. Neuspokojivé výkony mužstva vedly po sedmnáctém kole k výměně trenéra a Josefa Jandače nahradil Josef Paleček. Paleček podepsal smlouvu a za několik minut už vedl mužstvo proti Kladnu:

Nový trenér Liberce Josef Paleček,  foto: ČTK
"Smlouvu jsem podepsal těsně před rozbruslením, kde jsem byl představen hráčům. Bylo to všechno narychlo, je složitá situace. V utkání jsem samozřejmě nedělal žádné výrazné změny, vycházel jsem z informací od Karla Dvořáka a Jardy Nedvěda. Prakticky jsem větší část zápasu nechal na nich, i když v průběhu utkání to bylo trochu jiné, ale tu úlohu mi usnadnili sami hráči, kteří v tomto utkání podali obdivuhodný a bojovný výkon a bylo na nich vidět, že zápas chtějí vyhrát."

Premiéra se trenéru Palečkovi vydařila, stejně jako další dva zápasy. Liberec neprohrál, ale celkově mu se sedmnácti body patří v extralize poslední místo. Trenér Paleček o změnách v kádru zatím ale neuvažuje:

"Řekl jsem to i vedení klubu, nejdřív se chci detailně seznámit s hráči, takže bych si chtěl nechat čas na bližší seznámení a potom se rozhodnout. Všichni hráč, kteří tady jsou, mají mou důvěru."

A jak berou změnu na trenérském postu hráči? Pro útočníka Václava Nováka to není nic mimořádného:

"Je to změna, která ke sportu patří a podle mě je to úplně normální. Já to beru podle sebe, protože ve Spartě jsem zažil mnoho výměn hráčů i trenérů."