Baťovská Zruč. Nový projekt mapuje příběh obuvnické éry středočeského města

Zruč nad Sázavou

Po vzoru Zlína má nově svůj webový portál i další "Baťovské město" - Zruč nad Sázavou. Příběh obuvnické éry města mapuje portál Baťovská Zruč. Lidé tam kromě popisů staveb naleznou i medailonky významných osobností spojených s výstavbou baťovské Zruče a také záložku slavného filmu Miloše Formana Lásky jedné plavovlásky, který se tam natáčel.

Psal se rok 1930, když firma Baťa otevřela ve Zruči nad Sázavou malou prodejnu obuvi. O deset let později tam na zelené louce  začalo vyrůstat moderní průmyslové město s továrním areálem, odpovídající infrastrukturou a specifickou baťovskou subkulturou, jejíž stopy jsou ve městě přítomny ještě dnes.

„Na samém konci druhé republiky padlo na půdě koncernového vedení rozhodnutí vybudovat zde jeden z baťovských podnikatelských satelitů. Než vypukla druhá světová válka, započalo se stavebními pracemi, a v prvních dnech roku 1940 již firma vyráběla v moderních továrních prostorech. Než válka skončila, vyráběla se ve Zruči desetina obuvnické produkce v českých zemích,“ připomíná hlavní autore projektu Baťovská Zruč Martin Jemelka z Masarykova ústavu a Archivu Akademie věd.

Továrna ve Zruči | Foto: Magdaléna Fajtová,  Český rozhlas

Webový portál mapuje a prezentuje osobnosti, objekty, témata a dokumenty k dějinám baťovské i následné obuvnické éry ve Zruči nad Sázavou. Věnuje pozornost specifickým životním podmínkám a kultuře baťovských zaměstnanců a pracujících nástupnických obuvnických podniků (národní podnik Sázavan).

Centrem portálu je interaktivní mapa výrobních, obytných a dalších objektů, doplněná medailonky významných osobností spjatých s dějinami baťovské a industriální Zruče nad Sázavou.

„Jednotlivé osobnosti, objekty a další témata jsou prezentovány ve zručských geografických, prostorových, urbánních, architektonických, sociálních a kulturních souřadnicích, čemuž odpovídá struktura konkrétních místopisných hesel. Integrální součástí webového portálu je dobová a soudobá obrazová a stavební dokumentace, která zachycuje historickou i aktuální podobu popisovaných lokalit. Zvláště cenná je dobová obrazová dokumentace z fotoarchivu Fotoklubu Zruč nad Sázavou,“ upozorňuje webový portál.

Lásky jedné plavovlásky 

Část portálu je věnovaná také filmu Lásky jedné plavovlásky Miloše Formana, který se tady v roce 1965 natáčel.

Miloš Forman | Foto: Tomáš Adamec,  Český rozhlas

„Ve filmu neúčinkovali jen neherci z řad zručských obyvatel, ale i kulisy zdejších průmyslových exteriérů a interiérů: železniční zastávka Zruč nad Sázavou zastávka se stala kulisou pro scénu dívek z fabriky čekajících na příjezd vlaku s vojáky, vlastního příjezdu záložáků a pochodu vojáků směrem k továrnímu areálu. Prostor před továrnou posloužil k natáčení scén odchodu zaměstnanců po pracovní směně domů, taneční zábava a milostné scény mezi Andulou a její novou láskou byly realizovány v sále a ubytovacích prostorách baťovského Společenského domu na dnešním náměstí Míru čp. 549. Dnes jsou tato místa pevnými body na mapě československé filmové historie a historiografie,“ upozorňuje portál.

Podle Martina Jemelky se autoři věnovali tvorbě webového portálu již tři roky, stále jsou ale ještě na začátku. „Naším cílem je prostřednictvím webu poskytnout návštěvníkům kopie podnikového tisku Sázavanu, postupně rozšiřovat již existující informace o objektech a osobnostech, a hlavně vytvořit prostor pro sdílení vzpomínek a dokumentů z baťovské a pobaťovské éry,“ plánuje budoucí aktivity.

LOVES OF A BLONDE (Miloš Forman, 1965) - trailer ENG

11
49.740103119181235
15.106058305689102
default
49.740103119181235
15.106058305689102
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Baťovská Zruč
klíčové slovo:
spustit audio