Baťa: 130 let poté. Unikátní výstava s pomocí umělé inteligence oživuje minulost obuvnické firmy

V září to bude 130 let, co sourozenci Baťovi založili firmu, která položila základ pozdějšímu obuvnickému impériu. Při této příležitosti vznikla unikátní výstava. Představuje dobové fotografie, které díky umělé inteligenci uvidí návštěvníci snímky v barvě a pohybu. Také si na výstavě mohou popovídat s virtuálním zaměstnancem tehdejší firmy Baťa v životní velikosti.

Tři desítky fotografií dokumentují na výstavě naprosté počátky výroby značky Baťa ve Zlíně. Byly pořízeny v roce 1919, kdy si baťovští zaměstnanci připomněli čtvrt století od založení své firmy.

Foto: Živý Zlín

„Vedle článku, který na titulní straně vnitropodnikového časopisu Sdělení v září toho roku otiskli, nechal zhotovit ‚ku 25letému jubileu závodu jeho zakladateli, panu Tomáši Baťovi, oddaný a vděčný personál‘ album 89 snímků jednotlivých skupin zaměstnanců, především zlínských továrních provozů a vybraných firemních prodejen,“ přibližuje na webu kulturní centrum Živý Zlín, které je s dalšími partnery pořadatelem akce.

Alba vznikla celkem dvě. První, větší z nich, v honosné celokožené vazbě s 89 fotografiemi a popiskami, bylo darováno Tomáši Baťovi, a dochovalo se ve fondech Státního okresního archivu Zlín. Druhé, menší a skromnější album s 69 fotografiemi bez popisků, zůstalo upomínkou zaměstnancům firmy.

„Převážná část snímků obou alb je shodná, zbylé se vzájemně doplňují. Druhé album přečkalo v soukromém vlastnictví všechny zvraty 20. století, dnes je uloženo ve sbírkách baťovských reálií autora této výstavy,“ připomíná Živý Zlín majitele dobových fotografií režiséra a sběratele Jiřího Madziu.

Alba jsou nejstarší dochovanou ucelenou fotografickou dokumentací firmy Baťa a současně mimořádně cenným vhledem do obuvnického podniku na prahu národní a zakrátko mezinárodní expanze.

Virtuální zaměstnanec

Baťova továrna na výrobu obuvi ve Zlíně | Foto: SOkA Zlín,  FAZ,  obálka 6653

Na výstavě jsou k vidění nejen fotografie mapujících začátky výroby obuvnické firmy, ale také různé stroje a artefakty využívané v minulosti při výrobě obuvi a také audionahrávky, které dokreslí život v tehdejším baťovském Zlíně.

Součástí doprovodného programu výstavy je i virtuální zaměstnanec z prvních let závodů Baťa v životní velikosti, který zodpoví zvídavé dotazy návštěvníků na téma firmy Baťa. Jeho podobu, hlas i reakce vytvořila podle dostupných informací a dobových nahrávek, záznamů a fotografií umělá inteligence.

„Nové technologie nám odhalují detaily historie. Prožíváme bouřlivý rozvoj použití umělé inteligence napříč obory, včetně uměleckého světa. Projekt má otevřít diskusi nad použitím AI, ukázat možnosti práce s fotografiemi a filmem i přinést návod k rozpoznávání reality a upraveného díla,” popsala myšlenku výstavy Jana Kubáčová, ředitelka Živého Zlína.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Živý Zlín
klíčové slovo: