Bedřich Lévi pojede reprezentovat ČR s imaginární kytarou

Bedřich Lévi

Snad každý z nás si někdy při reprodukované hudbě zadirigoval neexistující symfonický orchestr nebo předvedl skvělé číslo na neviditelné bicí. Ale napadlo by vás, že by takoví "hudebníci" mohli spolu soutěžit? Tedy vězte, že mohli. Do Česka letos dorazila mezinárodní soutěž Air Guitar ve hře na imaginární kytaru. Historicky prvním vítězem českého národního kola se v červnu stal herec a zpěvák Bedřich Lévi, za týden nás pojede reprezentovat do Finska.

Tento sedmadvacetiletý excentrický umělec disponuje mnoha talenty. Zpívá rock, muzikál i klasickou hudbu, účinkuje v muzikálech, je členem hudební formace Unifiction, která o sobě říká, že vytváří surrealistický cirkus. Lévi při veřejných vystoupeních naplno využívá svůj taneční a výrazový talent. Jeho výrazný styl se uplatnil i v soutěži Air Guitar. Bedřich Lévi je teď hostem v našem studiu. Dobrý den. Mohl byste vysvětlit, jak se zrodil nápad soutěžit v imitování hry na kytaru?

"Zrodilo se to myslím ve Finsku, kde se letos koná už 15 mistrovství světa. Já myslím, že většina lidí si to někdy zkusila, v koupelně, v hospodě nebo někde jinde, že si hraje jenom tak na kytaru ve vzduchu. Většinou do nějakých rockových písniček. tak ve Finsku je napadlo, že to udělají jako soutěž. Protože to někdo dělá lépe a někdo hůř. Je to kombinace tance, mimiky, show - mnoha věcí dohromady."

Bedřich Lévi
Hrajete i na jinou než imaginární kytaru?

"Ano, ano, samozřejmě hraju na kytaru už dlouhá léta. Ale nemyslím, že by to zase bylo velké plus při hraní na air guitar, protože v ruce opravdu nic nedržíte a hmatník a struny si opravdu musíte představovat. Je to docela těžké. Já jsem si na začátku myslel, jaká je to úplná ptákovina, ale ve výsledku to není žádná legrace, aby divák uvěřil, že hrajete na kytaru, i když ji nemáte, a zároveň dělat všechny ty blázniviny a show kolem, protože já to mám tak, že když se do toho pustím, pak zapomínám hrát na kytaru - tak jde o to najít polohu mezi tím vším."

Vytvořit iluzi že hrajete na kytaru asi nestačilo k tomu, abyste v českém prostředí vyhrál.

"Určitě ne. Myslím, že je to tím mým projevem, který je asi zábavný a zároveň hodně živelný. Takový divný skřet tam prostě skáče po pódiu a hraje na kytaru... Když budete umět dobře hrát na air guittar a budete u toho sedět nebo stát jak solný sloup, tak to myslím nebude tak zábavné. Jsou třeba hráči, kteří sedí na židli a hrají na klasickou kytaru, mají jinou prstovou techniku a opravdu se u toho skoro nehýbou."

Máte v této disciplíně víc čísel, nebo vystupujete s jedním?

"Na tomhle českém mistrovství jsem měl připravené jednu minutovou skladbu, ale na mistrovství světa ve Finsku, kam jedu za týden, tam všichni předvedou minutovou připravenou skladbu, ale pak dostanou jednu skladbu, u které mají nějaký čas na přípravu a pak to jeden za duhým předvádějí. Moc se na to těším. Tam na to chodí strašně moc lidí, loni se sešlo před pódiem asi pět tisíc lidí. Je to tam velmi populární..."