Berlínská Mateřídouška pozvala děti na noc s knížkami

Děti v berlínské Mateřídoušce

Čtenářskou noc pro malé školáky chystá na příští sobotu, tedy 4. května 2013, Mateřídouška - Česká škola bez hranic v Berlíně. Děti společně přespí ve Familienzentrum Mehringdamm a seznámí se přitom mimo jiné s pohádkovou knihou Jana Wericha Fimfárum. Je to další z akcí školy, která se snaží hravou formou naučit češtinu děti ze smíšených manželství nebo českých rodičů, kteří žijí a pracují v Berlíně.

Počátky Mateřídoušky - České školy bez hranic Berlín sahají až k roku 2003, kdy její zakladatelka Alice Scholze hledala v Berlíně prostřednictvím inzerátu vrstevníky pro svou první dcerku. Přihlásilo se jí hned několik rodičů českých dětí a už za pár měsíců se pořádalo první setkání rodičů a předškolních dětí nazvané České hrátky. Přidávají se další rodiny, hledá se stálé místo, kde by se děti mohly pravidelně scházet, a postupně tak vzniká zárodek budoucí České školy bez hranic. Pořádají se také divadelní představení v češtině i první prázdninové akce pro děti. Ty zase se svými programy vystupují v Českém centru v Berlíně. Pomáhá i ministerstvo zahraničí nebo česká ambasáda a v roce 2008 se Mateřídouška přidává jako třetí zakládající pobočka k České škole bez hranic v Paříži. Má svou první třídu!

Ve školním roce 2012 - 2013 má Mateřídouška už třídy dvě a od přístího školního roku přibude třetí. Děti se učí každou neděli celkem pět hodin. Učí se tu, podobně jako v jiných Českých školách bez hranic ve světě, podle rámcového výukového programu ČŠBH nejen správně česky mluvit, číst i psát, ale i českou vlastivědu, zeměpis, dějepis a základy české kultury. Děti do pěti let si zase mohou každé úterý v centru hrát a přitom si nenásilnou formou osvojovat a rozvíjet znalosti češtiny. A naopak pro dospělé je tu program Abecedoouška, kdy se spolu jedenkrát měsíčně setkávají rodiče nebo příbuzní českých dětí, nebo prostě ti, kteří se chtějí naučit česky.