Blatný nechce ivermektin používat plošně, sám by si ho nevzal

Experimentální lék ivermektin, který se zvažuje jako možný lék na covid-19, není možné používat plošně. Může být spojen s poškozením některých orgánů a je třeba s ním nakládat jako se zatím neschváleným lékem. "Není to lék, který by se měl rozdat všem, určitě ne," řekl v Otázkách Václava Moravce ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). Uvedl, že sám by si jej nevzal. Varoval také předtím, aby si lidé pořizovali veterinární formu přípravku, která může být pro člověka velmi škodlivá.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně už koncem února prostřednictvím mluvčí Dany Lipovské uvedla, že ivermektin použila od loňského listopadu u 30 lidí s covidem, u kterých se stav po užívání ivermektinu ve spojení s další léčbou podařilo zlepšit natolik, že mohli být propuštěni domů. Počátkem března nemocnice obdržela 10.000 balení invermektinu, který jen za první dva dny rozeslala mezi dalších asi 60 nemocnic v zemi.

Premiér dnes ve svém internetovém pořadu Čau lidi ivermektin doporučoval distribuovat praktickým lékařům. "Máme tady lék, který je velice levný, jsou na něj pozitivní ohlasy, byl použitý proti covidu na mnoha místech ve světě, nemá nežádoucí účinky, tak proč bychom ho nemohli dát do ambulantní léčby?" tázal se.