Blatný: Vládě navrhnu v pondělí přechod do čtvrtého stupně PES

Ministerstvo zdravotnictví podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) v pondělí vládě navrhne přechod ze třetího do čtvrtého stupně protiepidemického systému PES. Současná opatření se tak zpřísní. Pravděpodobně to bude od druhé poloviny nebo konce příštího týdne. Opatření budou odpovídat čtvrtému stupni kromě obchodů, které zůstanou otevřené všechny. "Omezení nebude dáno sortimentem, ale budou mít omezení osob na metry čtvrteční," řekl Blatný. Pro zavřené provozovny, především restaurace, bude chtít Blatný nové kompenzace. Jednal o tom s ministryní financí Alenou Schillerovou (za ANO) a ministrem průmyslu a obchodu Karlem Havlíčkem (za ANO).

Povolené budou dál také návštěvy v domovech pro seniory, budou se ale muset testovat a mít respirátor. Blatný také uvedl, že vláda se bude bavit o kompenzacích pro provozovny, které se budou muset znovu zavřít. Provoz lyžařských středisek bude podle návrhu ministerstva zdravotnictví i ve čtvrtém stupni umožněný. Nebude se ale možné na horách ubytovat podobně jako například v Rakousku.

Běžná opatření, jako je nošení roušek, mytí rukou a dodržování rozestupů, podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) nyní ke zpomalení epidemie koronaviru nestačí. Lidé by měli omezit sociální kontakty, řekl dnes novinářům Blatný. Pokud lidé plánují na Vánoce setkat se s příbuznými v seniorském věku, měli by si vzít respirátor třídy FFP2 a pořídit jej i seniorovi. Počty nově nakažených koronavirem v posledních dnech stoupají. Mobilita lidí se podle ministra zvýšila asi o 30 procent. Většina lidí, kteří rozšíří nákazu, to podle ministra neudělá schválně, o svém nakažení totiž neví. Proto Blatný doporučuje nechat se před Vánoci testovat.

Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) považuje za pravděpodobné, že se Česko bude delší dobu přepínat v protiepidemickém systému PES mezi třetím a čtvrtým stupněm. Aktuální modely podle Hamáčka varují, že pokud vláda nepřistoupí ke zpřísnění už do Vánoc, na začátku roku 2021 by mohla být situace podstatně horší než letos na podzim.